Религиозните лидери на Иран обявиха лошото каране на кола за грях

Религиозните лидери на Иран обявиха лошото каране на кола за грях

Около 700 души загинаха по иранските пътища по време на персийската нова година и високата смъртност накара религиозните лидери да обявят неправилното каране за грях, предаде Франс прес.

"Нарушаването на правилника за движение по пътищата е грях, а спазването на правилника е религиозно задължение", предупреди миналата седмица великият аятолах Макарем-Ширази.

През 2014 г. той обяви за забранени също шофирането, докато водачът е уморен, незаконното изпреварване и преминаването на червен светофар.

Иран е на практика единствената сред страните със средни доходи, в която има толкова висока смъртност вследствие на пътнотранспортни произшествия. Сред посочваните причини е и лошото качество на произвежданите в страната превозни средства, отбелязва АФП.

Полицията се бори отчаяно да накара шофьорите да спазват правилника и през първите три дни на Невруз за нарушения бяха конфискувани около 32 000 автомобила и 20 000 мотоциклета.

"За нещастие на всеки 71 минути един човек умира по пътищата вследствие на катастрофа", заяви заместник-началникът на полицията Ескандар Момени, цитиран от агенция "Тасним".

"През миналата година загиваше по един на всеки 60 секунди, значи има подобрение", добави той, подчертавайки, че "всяка смърт е трагедия".

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?