Министърът на околната среда Нона Караджова:

Ремонт на мостове не може да се финансира по "Околна среда"

Европейската комисия едва ли ще разреши пренасочване на неусвоени пари за нови регионални депа за отпадъци по програма “Околна среда” за ремонт на мостове. Това каза министърът на околната среда и водите Нона Караджова пред БНР.

"Това едва ли е възможно, въпреки че това са много наложителни мерки и много се говори за тях. Но практиката в други страни членки, които са направили опит за прехвърляне от програма "Околна среда" в други програми и най-вече в строителството, показва, че са получили отказ. Знаете, че в Европейския съюз околната среда е приоритет", каза Караджова.

Ако не се построят всички нови регионални депа за отпадъци, европейските средства ще отидат за проекти на общините за закриване на старите сметища, обясни министърът. По думите на министъра за еврофондовете Томислав Дончев неусвоените пари могат да се пренасочат към нова мярка за превенция на риска, с която ще се финансират почистване и укрепване на речни корита и т. н.

Караджова се измъкна с неясен отговор на въпрос за драстичното покачване на такса смет след построяване на нов завод за преработка на отпадъци в столицата. "Ако не беше проектът на ЕС, в който ни подпомагат с една огромна сума, наистина цената щеше да се покачи. Проектът е за над 300 милиона лева, включително със съфинансиране от държавния бюджет", каза тя.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес