Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Ремонт на партийния офис отложил президентската номинация на ГЕРБ

Въпросите за кандидата на ГЕРБ са “тесногръдо и кратко нещо”

0 коментара
Ремонт на партийния офис отложил президентската номинация на ГЕРБ

ГЕРБ все още не обявява кандидата си за президент, защото не е готов ремонтът на партийния офис, където да бъде съобщена номинацията, заявява премиерът Бойко Борисов и изтъква, че партията му е първата, излъчила кандидатурата си за държавен глава за следващите президентски избори, през 2016 г.

Въпросите за президентската кандидатура на ГЕРБ за предстоящите избори са “тесногръдо и кратко нещо”, заявява министър-председателят в интервю за БГНЕС, публикувано в петък.

Той посочва, че партията му гледа с доста по-голям мащаб на политическите ходове и затова още отсега са издигнали кандидатура за следващите избори за президент.

Плевнелиев: Регионалният министър не е пътищар

Строителният министър Росен Плевнелиев отново отклони въпроса дали ще се кандидатира за президент на предстоящите избори. Има партия, има лидер, които ще вземат своето решение, каза той пред журналисти в петък.

"За разлика от много други, лидерът на ГЕРБ и на нашето правителство - Бойко Борисов, когато поеме ангажимент, го спазва, неговият ангажимент е за 4 септември и съм дълбоко убеден, че този ангажимент ще бъде спазен", заяви министърът.

Oще

“ГЕРБ е първата политическа сила издигнала своята номинация за следващите президентски избори и аз се удивлявам, защо продължават да ни питат за толкова тесногръдо и кратко нещо - кого ГЕРБ ще предложи за президент, когато след един месец са президентските избори. Ние гледаме с такъв мащаб. Нека другите партии си обявяват кандидатите за президент и за не тези, за следващите президентски избори”, обясни Борисов, който още през юни обяви намерението си да се кандидатира за президент през 2016 г.

По същото време той каза, че ще обяви през септември кандидат-президента на ГЕРБ за предстоящите избори на 23 октомври, като досега никога не е отварял дума за ремонта на партийния офис.

Когато офисът бъде ремонтиран, ГЕРБ ще обяви номинацията

“Аз съм казал на 4 септември ще кажем нашия кандидат, защото искаме първо да имаме офис. Ние още нямаме офис. Искам да го направим в централата на партията. Така, както е редно. И до тогава, ще ни свърши ремонтът, казвам ви, защо ще обявим на 4-ти септември”, обясни премиерът.

“Ремонтът ще свърши около 30-ти август, някъде, и искам 4-ти се пада неделя, да е в такъв ден да сме свободни”, допълва Борисов.

“Много бих искал да знам кандидатите на другите. Защо не ги питате, кой ще се кандидатира за следващите избори”, съветва премиерът журналистите.

За да покаже и колко е притискан с неудобни въпроси, Борисов обяснява: “мене ме питат две години предварително - "Ще се кандидатирате ли за президент" и преди като бях кмет, от две години преди това започнаха, и сега. Искам да знам кои са кандидатите на партии за следващите президентски избори”, заявява Борисов.

“Ние сме първата партия, която ясно и точно е определила, че за следващите президентски избори съм кандидат аз”.

"Ето. А другите нямат кандидати. Не било честно към избирателите, че ние сме казали 4 септември. Ами аз казвам, честно ли е към избирателите да не казваш кой ще е следващият президент, който ние сме посочили”, обяснява мащаба на политическия си размах премиерът. “Нали виждате как можеш да манипулираш с приказки дебата, в посока, която ти е изгодна”, пита риторично той, показвайки придобитите си умения за манипулация.

Доган съвсем не беше такъв човек

Попитан дали все още смята, че Ахмед Доган е най-добрият политик в България, Борисов казва, че изказването му било мотивирано от посещение в косовските градове Прищина и Призрен. “Там посетих 3-4 града. Имахме парад с нашия полицейски контингент, бях с военния контингент. Тогава се видяхме с инженерния ни батальон и бях на мястото, където работи инженерният ни батальон, където буквално цели села – срутени до основи, гробове, църкви и манастири – целите отстрани опушени от снаряди, от бомби. Сръбските анклави бяха след войната оградени с бодлива тел. Един път или два пъти в седмицата конвой с храни. И най-емоционално тогава, като дойдох си казах: по-добре така, отколкото гражданска война, по-добре религиозна или етническа партия. Освен това за времето си, не забравяйте, че и СДС бяха в коалиция с ДПС”, разказва Борисов.

“И за времето си ДПС изигра своята положителна роля. Доган съвсем не беше такъв човек. ДПС, когато влезе в тези два мандата във властта (кабинетът "Сакскобургготски" и кабинетът "Станишев" – бел.ред.) стана проводник на цялата корупция в държавата, защото те никога не носят отговорност, техният електорат си е сигурен и големи партии буквално изчезнаха заради тях. Защо падна НДСВ от власт? Падна заради ДПС, заради прегръдката им с ДПС. Защо БСП се срина? Защото Доган си правеше, каквото си иска, а всичко отиваше на гърба на Станишев”, анализира министър-председателят.

И се връща на любимата му тема – управлението на тройната коалиция. “Всъщност Станишев не можеше да вземе решение без Царя и Доган да седнат горе и да му кажат: "Това да – това не". Това е истината. Аз в личен план винаги съм казвал, че Станишев го харесвам, имам си приказката с него, съвременен човек, натрупа опит. Но той не можеше да управлява и то не, че искам да го засегна, че не е могъл в точния смисъл на думата. Те го управляваха в коалицията. И всъщност и двете партии, които се приближиха до ДПС, буквално ги ликвидира”, обяснява Борисов.

Оценката му за двата мандата на президента Георги Първанов гласи: “Справи се добре и съумяваше да балансира. Разбира се, и много от нещата, които си премълчаваше, се оказваха фатални за държавата – тройната коалиция, той продължава да я има за свой успех. Аз считам, че след влизането на България в ЕС, трябваше тя да бъде развалена и да се отиде на избори. Досиетата, посланиците сега – много неща, които би могъл да не ги направи”, твърди премиерът.

За полицията, медиите и “размазаната ГЕРБ”

В типичния си стил Борисов надълго и широко обяснява за липсата на справедливост и как той и неговият кабинет правят всичко възможно, за да преборят корупцията. Министър-председателят оневинява и полицията, че не успява да събере качествени доказателства.

“Да, има места, където Криминална полиция е сгрешила, но 22 години един свестен министър, един свестен главен секретар, един свестен полицаи от тези 50 хиляди души където са, все едно могат да събират доказателства 22 години ли? Това сериозно ли е? Все един умен не дойде ли на тая система? Един? Хайде от началниците сме глупави, но долу, средните нива – толкова ли не израсна в кариерата един криминалист, който веднъж да събере хубави доказателства”, възмущава се премиерът.

Борисов се оказва скандализиран и от отношението на медиите към него.

С уговорката, че не би си позволил да дава оценки на медиите, той твърди, че “ако четете различните издания или гледате различните телевизии ще разберете какъв корпоративен интерес стои зад тях”.

“В момента, в който решихме да махнем газовите посредници, станахме най-лошите за една медия, просто ни размазват от А до Я. Не е само една, и телевизиите, и цели програми се правят единствено и само насочени срещу правителството, но това е демокрацията”, изтъква своята широта на търпимостта Борисов.

“Имат зрители - гледат ги, читатели – четат ги. Да не говорим за жълтата преса, такива измишльотини, такива нагли лъжи, такива лъжи, че като ги прочетеш да те хване срам. Хваща ме срам, че съм ги прочел за себе си – до такава степен лъжат, обаче това е демокрацията. Последно, прочетох, че Цветелина (Бориславова, бел.ред.) щяла да става посланик в Щатите, а това дори насън не ми е минало през акъла, това е не сто, милиард пъти невъзможно. Но да пишат, какво да направя. Оставаш на читателите с времето, като видят нещо става или не става, да оценят”, допълва премиерът.

Ако изкарам още един мандат и животът е свършил

Запитан дали ще прави промени в кабинета след вота наесен, министър-председателят отново казва, че всичко зависи от това дали министрите издържат на темпото.

“Аз много пъти съм се питал, ако не ми беше каузата, ако не ми беше ГЕРБ, ако тоя ангажимент, ако това доверие, което буквално ми се стовари отгоре, години наред от обществото, тези очаквания, този ангажимент – надали мога да удържа на това темпо, ако не бяха всички тези работи. Министрите са хора, имат деца, имат семейства, имат ангажименти. Той животът си тече, той никога няма да ми върне тези години”, обяснява Борисов.

“Почнах на 40, сега съм на 52, ако изкарам още един мандат и той животът е свършил. Тогава къде да се оглеждаш, какво да правиш? Днеска си заминава, той не се връща този ден, но повтарям, това е ангажимент. Така че няма министър, който, ако не издържи на темпото, да не бъде сменен. И те го знаят, и работят и се стараят”, твърди премиерът, който преди две седмици обясни, че ще ползва президентския пост следващите избори, за да си почине.

Борисов не пропусна да се похвали, че за времето, в което управлява според него инфраструктурата на страната е в пъти подобрена.

“Тук веднага бих използвал това време, може да го кажем време за реклама. Знаете преди три години за спортната зала какво приказваха – не, а сега виждате всеки ден как се радват хората. Тези пари щяха да са изпити, изядени и забравени, а това си стои, поне още 30 години няма да се направи по-хубава зала. Поне след 30 години”, допълва той.

За да е сигурен, че някой от пътните проекти не е забравен премиерът охотно изрежда постиженията си от Южната дъга до бъдещия строеж на магистрала “Струма”.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.