Ремонт на "Турски поток" ще вдигне още юнската цена на газа

Ремонт на "Турски поток" ще вдигне още юнската цена на газа

Планиран в края на юни едноседмичен ремонт на газопровода "Турски поток" ще доведе до допълнително повишаване на цената на природния газ през юни, за което държавният доставчик "Булгаргаз" вече бе изчислил, че ще е малко над 13 на сто. Това стана ясно от думите на директора на газовото дружество Николай Павлов по време на публичното обсъждане на внесеното в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) заявление за цената на синьото гориво през следващия месец.

По думите на Павлов между 22 и 29 юни доставките на руски газ по "Турски поток" ще бъдат прекъснати заради ремонт и това ще доведе до недостиг на газ не само в България, но и в целия регион на Балканите и съответно цените ще се повишат.

По данни на газовия оператор "Булгартрансгаз" за този период от време ще се извършва годишна профилактика на приемния терминал от подводния участък на газопровода край турския град Къйъкьой, както и по турското сухопътно трасе до българската граница. Така капацитетът на входната точка при Странджа2-Малкочлар ще е нулев при обичаен дневен обем от 567 хил. МВтч.

Павлов обясни, че вече месец се водят преговори с "Газпром" за осигуряване на доставките по старото трасе – Трансбалканския газопровод през Украйна и Румъния, както е било използвано частично при ремонта на "Турски поток" миналата година.

Междувременно "Булгаргаз" води преговори с други доставчици за осигуряване на необходимите му за юни количества на приемливи цени. Въпреки това обаче сигурно ще има допълнително поскъпване, тъй като недостигащите обеми ще бъдат доставени на спот цени, които са по-високи от тези по договора с "Газпром".

"Какво обаче ще бъде точното отражение в цената, към този момент не можем да калкулираме, тъй като преговорите не са приключили", заяви Павлов пред КЕВР.

Реално обаче остават само два дни за разговори с "Газпром".

Окончателното решение аз цените на газа ще бъде взето на 1 юни, когато "Булгаргаз" ще внесе и финалните си разчети според цените на европейските газови борси. А те продължават да нарастват и след калкулациите на българския доставчик за юнската цена, правени преди две седмици, когато е внесено сега разглежданото заявление.

То е за поскъпване над 13 на сто, като предложената от газовия доставчик цена е 42.74 лв. за мегаватчас без данъци и такси. В момента стойността на синьото гориво е 37.71 лв./МВтч.

Прогнозите на дружеството за цената на суровината през юли бяха за много по-малко от сегашното поскъпване. Очакванията бяха за цена от 44.72 лв./MВтч (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), което е увеличение под 5 на сто, но и тези изчисления ще претървят промени..

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес