Ремонтът на 30 км от магистрала "Хемус" тръгва на 1 септември

Ремонтът на 30 км от магистрала "Хемус" тръгва на 1 септември

На 1 септември започва работата по първите 5 километра от магистрала "Хемус", а на магистрала "Тракия" - от 7 септември заради по-интензивния трафик. Това съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова във Варна.

На "Хемус" ще бъдат рехабилитирани участъци с обща дължина от 30 км между Шумен и Варна, като ремонтите ще бъдат направени на етапи.

Шахматно движение

По време на ремонтите движението на магистралата няма да се затваря, а ще става шахматно в двете ленти. Временната организация на движение е съгласувана с МВР, каза министър Павлова.

На територията на област Шумен ще се ремонтират около 18 км, а на територията на Варна – близо 12 км, уточниха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Първият участък, който ще се ремонтира, е дясното платно на магистралата - от пътен възел "Капсичан" до бензиностанцията при км 369+320.

По време на ремонтните дейности в този участък движението ще се осъществява двупосочно в лявото платно в посока Шумен. Алтернативен маршрут е първокласният път I-2 Каспичан – Нови пазар – Ветрино.

В момента на магистрала "Хемус" продължава ремонтът на виадуктите "Бебреш", "Елешница" и на съоръженията между тунелите "Ечемишка" и "Топли дол".

За повишаване на безопасността на движение при засиления трафик в края на работната седмица и по-голяма пропускливост на инфраструктурата в района на виадуктите всеки петък има две ленти за пътуване в посока Варна и една към София. В неделя става обратното - две ленти към София и една към Варна.

Освен по магистрала "Хемус" пътуващите към и от Враца, Монтана и Видин могат да ползват второкласния път София – Петрохан - Берковица - Благово - Монтана – Лом, препоръчват от АПИ.

Ремонтите по "Тракия" тръгват на 7 септември

Заради интензивния трафик по магистрала "Тракия" ремонтите там ще започнат седмица по-късно – на 7 септември, съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

През септември ще се работи в лявото платно на моста при 9-ти километър, дясното платно на моста над река Тополница при 77-ми км, директното трасе от км 75-ти до 81-ви километър в посока София-Пловдив и около един километър в ляво и дясно платно на пътен възел "Пазарджик" при 90-ти километър, посочиха от АПИ.

До края на строителния сезон ще е готов и виадуктът при 67-ми километър на магистрала "Тракия", на който се изгражда изцяло нова връхна конструкция.

Алтернативно направление на магистралата е първокласният подбалкански път София – Пирдоп – Карлово – Бургас. Той може да бъде използван както от шофьорите, пътуващи към Южна България, така и от тези, които са към Централна и Северна България, преминавайки през старопланинските проходи "Троянски", "Шипка" и "Републиката".

Пътуващите към Пазарджик може да ползват и първокласния път I-8 в отсечката след Ихтиман.

Преди началото на летния сезон бяха ремонтирани около 50 км от магистрала "Тракия" на територията на областите София, Пазарджик и Пловдив.

За ремонта на магистрални участъци правителството отпусна извънредно 100 млн. лв. събрани от контрабандата по думите на премиера Бойко Борисов.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?