Ремонтът на Аспаруховия мост във Варна тръгна с 5 млн. лв. от държавата

Първият етап трябва да приключи до края на месец май

Ремонтът на Аспаруховия мост във Варна тръгна с 5 млн. лв. от държавата

Ремонтът на Аспаруховия мост във Варна ще се прави на етапи за да няма тапи и задръствания. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която даде началото на строителните дейности.

Правителството отпусна първите 5 млн. за първия етап от реконструкцията на съоръжението. Средствата ще стигнат за ремонта на първите четири мостови участъка от съоръжението.

Ще бъде направена цялостна подмяна на хидроизолацията и ново цялостно асфалтиране. Ще бъдат направени и нови тротоари, ще се монтират и нови ограничителни системи, знаци и  маркировка.

Срокът за завършване на ремонтите е краят на месец май, за да се осигури нормалното преминаване по моста в началото на летния туристически сезон, каза Павлова.

След този срок фирмата изпълнител ще може да извършва само довършителни дейности, които  не трябва да затрудняват трафика, уточни тя.

Поетапни ремонти ще започнат и по първите два големи отвора на големия мост,  защото това са най-големите участъци, които изискват специална механизация и тежка работа. 

Общо за цялостния ремонт на Аспаруховия мост са необходими около 35 млн. лв. Останалите 30 млн. лв. ще бъдат отпускани поетапно от бюджета.

Ремонтът на съоръжението ще продължи след приключването на летния туристически сезон, обеща Павлова.

"Призовавам хората да проявят разбиране, защото ще има тапи, но няма как иначе да ремонтираме моста, който е в критично състояние, особено участъкът с който започваме", заяви регионалният министър. По думите ѝ ако се затвори целият мост за ремонт това означава сериозна блокада за Варна и северното Черноморие.

До началото на летния туристически сезон ще бъдат ремонтирани основните пътни направления от и за Варна. Целта е да се осигури безопасност на туристите и подкрепа на бранша, каза  Павлова.

Правителството е отпуснало 1.3 млн. лв. за цялостен ремонт на трите надлеза по магистрала "Хемус" между Провадия и Варна. Средствата се отпускат след направен преглед, който е установил, че съоръженията са опасни и от тях може да се откъснат парчета.

Ще бъде извършено изкърпване на пътищата, почистване на крайпътните храсти и дъждоприемни съоръжения.

Същите ремонти ще се направят и по направлението в посока Златни пясъци. До Великден ще завърши и строителството на новото кръгово кръстовище за курорта в района на "Миньор", увери Павлова.

Споделяне

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?