Ремонтът на "Графа" вече даде дефект, чакат се още

Строителят "Джи Пи Груп" ще бъде глобен с още 280 000 лева

Сн. Mediapool

Обновеното трамвайно трасе по столичната ул. "Граф Игнатиев" даде дефекти няколко месеца, след като официално бе пуснато в експлоатация. През уикенда голяма плоча между релсите в района на пл "Славейков" се надигна, а настилката изскочи. В понеделник плочата вече не стърчеше, но настилката беше изпочупена от отстраняването на проблема.

Кметът Йорданка Фандъкова заяви, че причината за дефекта са високите температури и монтирането на "напречните отводнители директно до релсите". Тя обяви, че строителят "Джи Пи Груп" ще бъде глобен с 280 000 лева. Санкцията е за изпълнителя, въпреки че Фандъкова критикува за пореден път и работата на проектантите, както и надзора и всички специалисти, работили на обекта. "Мен не ме интересуват вече оправданията и обясненията", коментира кметът и определи ситуацията като "възмутителна".

От думите на Фандъкова се разбра още, че вероятно ще се появят и други дефекти, а глобите ще продължат.

Глоба за строителя, критика за проектантите

Санкцията, която общината налага на "Джи Пи Груп", е 5% от стойността на обновяването на трамвайното трасе. Като сума тя е най-голямата за фирмата до момента. За некачествено свършена работа по част от ремонта на ул. "Граф Игнатиев" общината обяви, че налага глоба от 109 000 лева - основно за неравни павета, недобре направени фуги и криви растери, които обаче няма да бъдат поправяни. "Джи Пи Груп" беше санкционирана и с 57 000 лева за повредени дървета при ремонта на ул. "Солунска". Отделно фирмата е наказана с 3000 лева, защото не била почистила добре "Графа". Така общо санкциите за строителя до момента стават 449 000 лева при договор за над 20 млн. лева без ДДС.


Снимка на дефекта беше пусната във фейсбук профила на Виктор Волокин.

"По договор сме заложили сериозни санкции. Нямам никакво колебание да ги налагам, но това не е решението. Трябва да се съберат всички проектанти, защото не е работа на кмета да дава решение колко да са големи фугите. За мен това е възмутително. За това и недоумявам, когато първият път коментирах работата на проектантите, Камарата на архитектите в България ми изпрати гневно писмо защо го правя. Ако трябва и с това ще се ангажирам (с фугите - б.а.) вече. Не знам вече как да им се повлияе на тези хора", каза Фандъкова и добави, че "Джи Пи Груп" трябва да отстранят дефекта за своя сметка.

"Днес ще съберем проектантите да решим проблема, който възниква с температурните разширения. Термодинамика се учи в V клас. Надявам се да не са пропускали тези часове", каза и зам.-кметът по транспорт и бюджет Дончо Барбалов. Припомни, че трамвайното трасе е проектирано от общинското дружество "Софпроект". Прези миналата година избухна скандал заради промени на проекта в крачка, а тогавашният зам.-кмет по транспорта Евгени Крусев получи обвинение и напусна поста. Случаят стигна и до европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. От общината обаче обясниха, че ремонтът на релсите се финансира от местния бюджет, а не с евросредства, както останалата част от проекта.


Така изглежда трамвайното трасе, след като проблемът беше отстранен. Сн. Mediapoo

"За нас е важно да се реши проблемът и да нямаме такива изненади в топлите и, не дай си Боже, в студените дни. Това е небрежност", добави Барбалов.

Санкции и за общината

Кметът потвърди и информацията на в. "Сега", че управляващият орган на европрограмата, която финансира ремонтите в центъра, е наложил санкции на общината. Те са в размер на 5% от стойността на договорите за ремонт на центъра с фирмите "Джи Пи Груп" и "ПСТ Груп", а общата сума е около 1.5 млн. лева. Общината обжалва глобите, а Фандъкова обясни, че налагането им, както и атакуването им в съда е нормална практика.


Миналата година заради топлото време се надигнаха наредените съвсем скоро плочки около НДК.

Тя обаче смята, че реално няма основания за финансовите корекции. Те са наложени заради завишени изисквания в обществените поръчки за избор на изпълнители- ключови експерти да са с висше образование. "Ситуацията (с дефектите по "Граф Игнатиев" - б.а.) показва, че завишените изисквания и те не са достатъчни, за това, което виждаме. Трябва да искаме не да са с едно, а с три висши образование", заяви Фандъкова.

Добави, че "колкото са по-високи изискванията, толкова е по-голяма гаранцията, че нещата ще се свършат като хората". "Днешната тема (за изскочилите плочи - б. а.) показва, че не е достатъчно да се залагат максимални изисквания. Надявам се, ако не спечелим делата, да компенсираме със санкциите за изпълнителите", каза кметът.

От Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което управлява програмата "Региони в растеж", уточниха по-късно, че наложените санкции на София за около 1.6 млн. лева. Общо по програмата има глоби за 22.6 млн. лева за повече от 860 нарушения.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?