Ремонтът на кабинета: Четири оставки и една рокада, без да става дума за Пеевски (видео)

Борисов даде заявка, че това е последният му премиерски мандат и леко разкритикува Гешев

Четири оставки и една рокада - това се оказа "огромният" ремонт на кабинета, обещан от премиера Бойко Борисов точно преди седмица в опит да убеди протестиращите срещу корупцията в управлението, че правителството не трябва да подава оставка, а да изкара пълния си мандат до пролетта на 2021 г. От кабинета си тръгват финансовият министър Владислав Горанов, вътрешният Младен Маринов и икономическият Емил Караниколов, за които ГЕРБ обяви на 15 юли, че са свързани с ДПС и Делян Пеевски. Мотивите, изложени от премиера при обявяването на смяната им в четвъртък, обаче бяха съвсем различни. Министърът на туризма Николина Ангелкова е четвъртият отстранен министър, съобщи Борисов, без да посочи защо я маха. Предстои да се види дали Горанов и Ангелкова ще се върнат като депутати в парламента. 

Премиерът за пръв път изказа публично и критика към главния прокурор Иван Гешев – обяви се против показните акции, но даде да се разбере, че няма да се ангажира с исканията на БСП и "Демократична България" за предсрочно освобождаване на Гешев.

За себе си Борисов даде заявка, че това е последният му премиерски мандат, след което щял да се отдаде на партийна работа.

Новите стари лица в ремонтирания кабинет

Ключовият пост на финансов министър ще бъде зает от досегашния здравен министър Кирил Ананиев, който в редица правителства бе зам.-министърът на финансите, отговарящ за бюджета и веднъж министър на финансите – в назначения от президента Румен Радев служебен кабинет на Огнян Греджиков.

Преди броени дни Бойко Борисов каза, че този служебен кабинет е бил "реден от Шиши", както е наричан депутатът от ДПС Делян Пеевски.

Настоящият директор на "Националната полиция" главен комисар Христо Терзийски е предложен да оглави Министерството на вътрешните работи. "От кариерата е, всички го познават", лаконично се аргументира Борисов.

Сегашният зам.-министър на икономиката Лъчезар Борисов ще оглави Министерството на икономиката. "Това е и настояване на колегите", каза премиерът.

За освободеният пост на министър на здравеопазването е предложен настоящият изпълнителен директор на Александровска болница проф. Костадин Ангелов.

Едно от най-неизвестните лица в правителството - вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова - ще оглави и Министерството на туризма на мястото на Ангелкова.

Марияна Николова бе шеф на кабинета на Валери Симеонов, докато той беше вицепремиер, а след оставката му в края на 2018 г. го наследи на поста по негово настояване.

Има и смени при заместник-министри, съобщи Борисов без да уточни кои и защо. "Едни освободихме вчера, други ще назначим в следващите дни", отбеляза той. По-късно от павителствената пресслужба съобщиха, че Лилия Иванова е освободена от длъжността зам.-министър на икономиката. Мястото ѝ ще бъде заето от Яна Топалова, за която се посочва само, че е работила в държавната администрация. Рокадата е обяснена така:

"Промяната в политическия кабинет цели ускоряване на сроковете на изпълнение на мерките за подпомагане на бизнеса в условията на пандемията от Ковид-19 по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, провеждането на проактивна политика с малкия и среден бизнес и разработването на нови чуждестранни пазари за български стоки и производители".

Мотивът за връзки с Пеевски вече не е актуален

Кадровото освежаване на кабинета, договорено между ГЕРБ и коалиционния им партньор "Обединени патриоти", практически не променя политическия му курс и няма да потуши недоволството на протестиращите, които вече две седмици искат оставката на кабинета и на главния прокурор Иван Гешев.

Изложените от премиера мотиви за кадровите промени се разминават с оценката на ГЕРБ отпреди седмица, че трима ключови министри - Горанов, Младенов и Караниколов са всъщност квота на Пеевски и ДПС.

Младен Маринов си отива заради упражненото насилие по време на протестите в София и скандала с протестната акция на плажа край сарая на Доган в Росенец, стана ясно от обясненията на премиера.

"Младен Маринов го сменяме, защото аз съм убеден в това, което знам, че по някои от действията на полицията по време на протеста категорично не отговарят на моето разбиране за отношение към протестиращи хора. Второ, защото на "Росенец" имаше заявен протест и те трябваше да осигурят протичането му така, че да не възникват подобни скандали, проблеми и накрая да го отнасят хора, които нямат нищо общо с този процес. Младен Маринов е изключителен офицер, но в политиката има грешки, които се наказват", обяви Борисов.

Ироничното в случая е, че бъдещият министър Терзийски също е пряко отговорен за действията на МВР в Росенец. Като началник на националната полиция той бе на място. Това се вижда от снимка, публикувана във фейсбук от репортера на "Биволъ" Димитър Стоянов. Терзийски е мъжът със синята риза, очилата и маската в дъното.

https://www.mediapool.bg/gal/90/orig_68952a277ba496d6df9aac3920b3c7fa.jpg

Премиерът отчете, че Владислав Горанов е постигнал много като финансов министър. Но "въпреки това, аз много държах да си отговоря на въпроса защо контролът върху Комисията по хазарта 5 години е бил занижен. Има въпроси, по които всички трябва да понесат политическите си последствия", каза Борисов.

За това, че Комисията по хазарта практически е работила под диктовката на хазартния бос Васил Божков, се разбра публично още през януари, когато прокуратурата и изпълнителната власт изведнъж решиха да се разправят с него. Макар да бе ясно, че отговорност носи и финансовият министър Горанов, такава не му потърсена шест месеца – нито от премиера (сочен от обвиняемия Божков като получател на рушвети наравно с Горанов), нито от прокуратурата.

За икономическия министър Емил Караниколов премиерът отбеляза, че той се е справял добре в много сфери. Борисов обаче е започнал да чува неща, които се случват в министерството във връзка с раздадените грантове. "Искам там контролът да е изключително строг", заяви Борисов очевидно визирайки оперативна програма "Конкурентоспособност", чийто бюджет през следващия програмен период е увеличен значително.

Макар да бе излъчен за министър от квотата на "Атака", Емил Караниколов бе възприеман като най- видната квота на Пеевски в кабинета "Борисов 3", заради предходната му обвързаност с депутата от ДПС.

Борисов: След края на мандата ще укрепвам структурите

След 10 години на власт, Бойко Борисов прогнозира за себе си следното:

"Аз съм казал много добре - след мандата отивам да си ръководя партията, да си укрепвам структурите. Защото сега всички ни ръфат отстрани, защото на 100% сме ангажирани с правителството и се допускат грешки в самата партия. Самият контрол в партията е занижен, защото всички уважавани от партията хора и тези, на които мнението им тежи, са ангажирани или с министерства, или с кметства или са депутати".

Вероятно това е заявка, че той кандидатира за премиер след парламентарните избори, но пък нищо чудно да се пробва за президент на вота следващата есен, когато би имал възможност да премери сили с Румен Радев.

Успехите на това правителство не можели да бъдат постигнати от друг

На пресконференцията Борисов отново избори какво е постигнало третото му правителство: влизането на България в Банковия съюз и в т.нар. "чакалня" на еврозоната, както и договорените 29 млрд. евро за страната ни от новия бюджет на ЕС.

"Чух коментари и за средствата за изостаналите райони, но те се изчисляват по една формула, където ние дори не попадаме в тях. В същото време се дадоха като знак от ЕС близо половин милиард лева за най-изостаналите райони. Близо половин милиард лева се дадоха за опазване на външната ни граница", каза Борисов.

Добави, че тези успехи за България не биха могли да бъдат постигнати от другиго.

Борисов също така обеща нови мерки заради породената от коронавируса криза:

"В понеделник ще представим подготвени - ще се работи в събота и неделя - финансови, социални и икономически мерки, свързани с пандемията"

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?