Ремонтът на МиГ-овете – одисея без край

Продължават разнопосочните сигнали около проекта за новите изтребители

Ремонтът на МиГ-овете – одисея без край
Военното министерство все още отказва да приеме новите руски двигатели за старите изтребители МиГ 29 – единствените, на които България разчита, за да пази небето си.
 
В отговор на въпроси на Меdiapool oт министерството уточниха, че в момента са доставени и десетте нови и ремонтирани руски двигатели, които МО закупи през българския посредник фирма "Авиостарт". Все още обаче са приети само първите два ремонтирани двигатели.
 
МО продължава да очаква отговори от руската корпорация РСК "МиГ" около доставените двигатели и след това предстои да прецени дали те отговарят на българските изисквания по договора.
 
Забавянето на доставката ще затрудни допълнително и без това бедстващите от години български Военно-въздушни сили, които разчитат на поръчаното оборудване.
 
Случаят е и показателен за трудната руска поддръжка в момент, в който Каракачанов обяви плановете си да ремонтира всички налични изтребители МиГ 29, но вече без посредници, а чрез преки преговори с РСК МиГ.
 
Къде са проблемите?
 
Oт военното министерство уточниха по-рано, че липсват оригиналните формуляри на производителя и така не се знае кога са произведени доставените ремонтирани двигатели, колко време са работили и най-важното - какъв е остатъчният им ресурс.
 
Освен това се появиха и въпроси около специалното масло за промивка на двигателите, за което трябва разрешение на Федералната служба за технически и експортен контрол на Руската федерация.
 
От седмици е в ход официална комуникация на МО с РСК МиГ, но досега министерството не може да събере необходимата информация.
 
"За да бъдат защитени интересите на Министерството на отбраната, е отправено запитване до генералния директор на завода производител на самолетите МиГ-29 - "РСК МиГ", както и до ремонтната организация, извършила ремонта на двигателите, с конкретни въпроси", съобщиха от МО.
 
От военното министерство уточниха, че в договора е предвидена неустойка при забавяне на доставката, но тя се преценява, след като контрактът е изпълнен.
 
Какво е бъдещето на МиГ-овете
 
Каракачанов вече даде заявка, че планира да ремонтира и дори да модернизира всичките МиГ-ове на въоръжение в българските ВВС. 
 
От МО уточниха пред Меdiapool, че се очаква руска делегация да прегледа машините следващия месец и да стане ясно колко би струвал ремонта и модернизирането им. 
 
Каракачанов допусна възможността дори МиГ-овете да бъдат модернизирани.
 
Ремонтът на всичките 15 изтребители МиГ 29, които имат жизнен цикъл до 2029-2030 г., ще изисква сериозни финансови средства, които поставят под съмнение волята на правителството да завърши проекта за придобиването на нови машини, съвместими със стандартите на НАТО.
 
Пълна мъгла около новите изтребители
 
В момента МО подготвя и проекта за покупката на нов тип изтребители.  Той се преработва, след като парламентарната проверка установи нередности в подготовката му, довели до елиминирането на офертата на САЩ и Португалия за изтребители втора ръка Ф 16.
 
Министерството на отбраната обаче засега дава много разнопосочни сигнали за проекта. 
 
Каракачанов миналата седмиц обяви поредния завой в плановете на правителството. Той съобщи, че Министерството на отбраната има намерение да изпрати искане за оферти до страни и фирми, които досега не бяха сред основните играчи в проекта.
 
Досега бяха събрани оферти само за нови изтребители "Грипен" и за втора ръка Ф 16 и "Юрофайтър". Миналия месец Каракачанов съобщи, че правителството ще поиска оферти и за нови  изтребители Ф-16 и "Юрофайтър", като така кандидатите в конкурса оставаха същите. 
 
Каракачанов обаче обяви, че смята да поиска оферта и за Ф 18 и обясни без да конкретизира, че "има и други възможности, други страни, отговарящи на изискването да са страни от НАТО и ЕС".
 
Заместникът му Атанас Запрянов обаче само няколко дни по-късно каза, че изискванията за придобиване на нов тип боен самолет за ВВС ще бъдат променени и в тях ще бъде включена и опция с бонуси за нови самолети. Той обаче не каза, че ще се искат още оферти.
 
"В проекта за инвестиционен разход ще бъде отворена възможност не само за "втора ръка" Ф- 16, но и за нови самолети Ф-16. Той ще бъде разширен, но няма да бъде променян от гледна точка на модификациите самолети, които могат да бъдат разглеждани като варианти за доставка”, каза Запрянов, цитиран от БНР.
 
Той обясни, че проектът трябва да бъде одобрен от парламента и "ние някъде до януари ще трябва да коригираме така наречените "изисквания за предложение".
 
"Това искане за предложение ще бъде отново изпратено на държавите и състезанието продължава”, каза Запрянов.
Споделяне

Още по темата

Още от България