Ремонтът на НДК под прицела на всички контролни органи

След прокуратурата, на проверка влязоха ДНСК, одитори и инспектори

Снимка: БГНЕС

Всички контролни органи в държавата проверяват ремонта на НДК, който след първоначално отпуснатите 17 млн. лв. поскъпна с още 28 млн. лв. заради непредвидени разходи – липсата на международен пресцентър и мерките за сигурност.

След прокуратурата, с изразходването на средствата се занимават още Агенцията за държавна финансова инспекция, Дирекция за национален и строителен контрол, а във вторник и частна одиторска фирма влиза на проверка, съобщиха от Министерския съвет пред Mediapool.

Освен това министърът по европредседателството Лиляна Павлова е поискала Инспекторатът на Министерския съвет също да провери изразходването на средствата досега.

В същото време от НДК заявиха, че прокуратурата не ги е уведомила по официален ред за започнатата проверка. Появилите се публикации са тенденциозна и клеветническа кампания срещу НДК, се казва в официалната позиция на държавното дружество, което ги отрича напълно. Изпълнителният директор на държавното дружество Мирослав Боршош не вдига мобилния си телефон.

Проверката на прокуратурата

Образувано е досъдебно производство за нецелево разходване на средства във връзка с ремонта на НДК за предстоящото европредседателство на страната ни през 2018 г. Това заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова в понеделник. Тя допълни, че е назначена експертиза на изразходваните до момента средства.

В същото време заместникът на главния прокурор Борислав Сарафов каза през журналисти, че е образувано досъдебно производство за изразходване на целево отпуснати средства не по предназначение от неизвестно длъжностно лице. Той обаче не изнесе повече данни, тъй като наблюдаващият прокурор по производството от Софийска градска прокуратура отказал разгласяване на материали по разследването.

"Парите са за издръжката на НДК, за електричество, за комунални разходи", допълни Сарафов. Не стана ясно от обясненията му дали средствата за ремонта са отишли за покриване на текущите задължения на НДК, което през последните години трупа загуби, които към края на 2016 г. възлизат на над 30 млн. лв.

НДК не е уведомено за разследването

"Национален дворец на културата – Конгресен център" не е уведомен по официален ред за проверката на прокуратурата, се казва в позиция на НДК.

Не са изисквани нито документи, нито информация от изпълнителния директор Мирослав Боршош. Той не е викан като свидетел, пише в разпространена позиция до медиите на НДК.

В нея се опровергават медийни публикации за нахлули в НДК представители на ДАНС и прокуратурата, както и че средствата за ремонта се изразходват за заплати и текущи разходи.

Средствата за ремонта се харчат единствено за преустройството на сградата и за нищо друго, като изразходването им се следи строго от регионалното министерство, заявяват от НДК.

От започване на преустройството и адаптацията на сградата за целите на европредседателството тези дейности са били проверявани многократно от Дирекция за национален строителен контрол, Главна инспекция по труда, Агенция за държавна финансова инспекция.

"Лъжа е и твърдението, че се къртят мраморни подове в НДК. Всички мраморни настилки се запазват и рехабилитират. Сменя се нискокачествена теракота (полагана през годините без проект) с висококачествен, калиброван италиански гранитогрес", пише в прессъобщението. Появилите се публикации са тенденциозна клеветническа кампания срещу НДК, допълва се в него.

Новината за проверка как се изразходват средствата за ремонта на НДК идва дни, след като в четвъртък правителството одобри допълнително 28 млн. лв. за адаптирането на сградата за нуждите на европредседателството на страната ни догодина.

Преди година кабинетът "Борисов 2" отпусна 17 млн. лв. за ремонта на сградата. Така общата сума само за обновяването ѝ нарасна на 45 млн. лв. Отделно Столична община ще даде още около 5 млн. лв. за ремонта на площад "България" пред централния вход на НДК, който остана неремонтиран с европейски средства.

Националният дворец на културата ще бъде основната арена на срещите на високо равнище през първата половина на 2018 г. на лидерите на 28-те страни членки на ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес