mediapool.bg Ти си това, което четеш

Ремонтът на НДК поскъпна двойно и вече гони 50 млн. лв.

Кабинетът отпусна допълнително 28 млн. лв. заради "забравения" пресцентър и системата за сигурност

Една трета от общия бюджет на първото българско европредседателство ще отиде за ремонта на основната сцена на събитието – НДК. Одобреният бюджет за подготовката на европредседателството е 150 млн. лв., а от тях около 50 млн. лв. ще бъдат изразходвани за преминаването на НДК от "аналоговата в дигиталната ера", както се изрази изпълнителният директор на държавното дружество Мирослав Боршош преди време.

В четвъртък правителството одобри допълнително 28 млн. лв. за НДК. Сумата е с 8 млн. лв. по-малко от поисканите от Боршош пари. Преди година кабинетът "Борисов 2" отпусна 17 млн. лв. за ремонта на сградата. Така общата сума само за обновяването ѝ нарасна на 45 млн. лв. Отделно Столична община ще даде още около 5 млн. лв. за ремонта на пл."България" пред централния вход на НДК, който остана неремонтиран с европейски средства.

Оскъпяването на ремонта се налага се заради "забравянето" да се заложат средства за изграждането на международния пресцентър, трасетата за излъчване на срещите на високо ниво, за които е нужно да се купи техника, както и системата за сигурност, която се оказва изключително скъпа – до 12 млн. лв., заради завишените мерки срещу тероризма, разказаха източници от Министерския съвет пред Mediapool.

Националният дворец на културата ще бъде основната арена на срещите на високо равнище през първата половина на 2018 г. на лидерите на 28-те страни членки на ЕС.

Другото място за срещи е резиденция "Бояна" (Дом 2), чийто ремонт засега не поскъпва и ще струва около 10 млн. лв.

Забавяне има с ремонта на правителственото трасе по бул."България" между НДК и резиденция "Бояна", както и с изграждането на директната връзка от Терминал 2 на летището с бул."Цариградско шосе". За първия обект все още няма избран изпълнител, докато вторият се строи, но не е ясно дали ще приключи до края на годината.

Към момента може да се предположи, че това няма да са последните допълнителни средства, които държавата предоставя за първото си домакинство като ротационен председател на Съвета на ЕС.

Разпределянето на новите 28 млн. лв. за НДК

Най-много средства – до 12 млн. лв. с ДДС ще отидат за провеждането на обществена поръчка за избор на изпълнител за изграждане на "единна хомогенна глобална система за сигурност", е посочено в съобщението на правителствената пресслужба. Това включва закупуването на само на камери, техника и оборудване, но изграждане на единен център за управление на сигурността в цялата сграда.

Още до 8 млн. лв. ще бъдат дадени допълнително на "Галчев инженеринг" по договора им за преустройството на основната сграда. Това е 50% от стойността на подписания с тях договор за 16.5 млн. лв. без ДДС. Допълнителните пари ще бъдат изразходвани за изграждането на международния пресцентър, който първоначално не е бил заложен в проекта и не е фигурирал в подписания с "Галчев инженеринг" договор. Както се изрази представител на Министерския съвет, това не се е случило, защото пресцентърът въобще не фигурирал в първоначалните планове.

Международният пресцентър ще бъде изграден в зала 6, където традиционно се правят пресконференции след избори у нас. Той ще разполага с 240 работни места.

По същата причина се отпускат още до 1.5 млн. лв. на "Динакорд – България", която изпълнява поръчката за доставка на конферентната техника за 3.1 млн. лв. без ДДС. Средствата ще отидат за окабеляване, озвучаване, осветление и осигуряване на трасета за излъчване на срещите.

Останалите до 7 млн. лв. с ДДС са за обезпечаване на цялата стойност на вече сключените договори, тъй като предходното увеличаване на капитала на НДК със 17 млн. лв., направено през 2016 г., се оказва недостатъчно за покриване на плащанията по тях, е посочено в правителственото съобщение.

Парите ще се преведат на три транша, загубата на НДК расте

Допълнителните 28 млн. лв. за НДК ще бъдат записани като парична вноска за увеличение на капитала на държавното дружество. Осигуряването на средствата е за сметка на централния бюджет.

Предвижда се плащанията да станат на три етапа – 40 на сто до края на второто тримесечие, 30 на сто до края на третото тримесечие и останалите до края на годината.

Капиталът на НДК към края на миналата година възлиза на 366 млн. лв. Загубата на дружеството продължава да расте, защото приходите му (10.3 млн. лв.) са близо двойно по-малко от разходите му (19.6 млн. лв.), показва финансовият отчет на НДК за 2016 г.

През миналата година НДК е на червено с 8.6 млн лв. и така натрупаната загуба вече възлиза на близо 32 млн. лв.

Ремонт на резиденция "Бояна" за 10 млн. лв.

Към момента не се предвиждат допълнителни средства за ремонта на резиденция "Бояна" (Дом 2). Изпълнител на дейностите е обединение "Бояна 2018", в което влизат "ЕКСА" АД и "Ф-Строй Груп". Договорът с тях е подписан на 12 април и е на стойност 8.4 млн. лв. с ДДС. Резиденцията трябва да бъде обновена до 23 ноември 2017 г., съгласно подписания договор.

Преди дни беше публикувана обществена поръчка за покупка на нови мебели и реставрация на съществуващите в резиденция "Бояна" за половин милион лева без ДДС.

Поръчката включва доставката на 400 стола за хранене, 340 конферентни стола, 160 фотьойла, 163 бюра, 50 коктейлни маси, а 120 блок маси ще бъдат реновирани и т.н. Мебелите трябва да бъдат доставени не по-късно от 30 ноември 2017 г.

Още по темата
Още от Бизнес

Посещението на президента Радев в Русия е: