Ремонтът на НДК вече е в довършителна фаза

Културният министър направи внезапна проверка

Ремонтът на НДК вече е в довършителна фаза

Ремонтът на Националния дворец на културата (НДК), който ще бъде основна сцена на българското европредседателство след по-малко от три месеца, вече е в довършителна фаза. Това съобщиха от Министерството на културата, след като министър Боил Банов е направил изненадваща проверка.

След скандалите с неправомерно изразходвани средства по времето на предишния изпълнителен директор Мирослав Боршош, за което му бяха повдигнати обвинения, е пълна мистерия какво се случва вътре с НДК и дали сградата ще е напълно готова да поеме от 1 януари срещите по европредседателството.

"Залите, които ще приемат министри, делегати, служители и журналисти, са в довършителна фаза", е посочено в съобщението на културното ведомство.

Зала 3 и прилежащите ѝ 3.1 и 3.2, в които са предвидени основните събития от председателството, са почти готови. Остава да се обзаведат и да се направят тестване на системите, се казва в прессъобщението.

В зала 10, в която ще заседават държавните и правителствени ръководители на страните членки на ЕС, се прокарват инсталациите и системите за сигурност, докато в зали 7, 8 и 9 основните строително-монтажни работи са изпълнени, е посочено още в него.

Ремонтните дейности продължават в зала 6, фоайетата и кабинетите около нея, където ще се помещава Международният пресцентър.

Всички фоайета, включени в обхвата на ремонта, са готови. Терасите са с нова хидроизолация и нови настилки, информират от Министерството на културата.

Плановете бяха ремонтните дейности да приключат до 15 ноември, за да има достатъчно време да се направят проби на монтираната техника.

Ремонтът на сградата надмина първоначално планираните до 35 млн. лв. и вече сумата надхвърля 40 млн. лв., обяви неотдавна културният министър Боил Банов.

Не е изключено тя да доближи 50 млн. лв., каквито бяха първоначалните разчети, обявени от Боршош, но парите му бяха отказани.

Освен подготовката на сградата за европредседателството в НДК тече и активна културна програма. Близо 100 събития ще се случат до края на годината. Билетният център работи, както и културните пространства – ДНК, "Перото", театър "Азарян" и зала "42".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес