Ремонтът на пътя Бургас – Сарафово и околовръстното на града тръгват наесен

АПИ и община Бургас си размениха стопанисването на улици

Председателят на управителния съвет на пътната агенция Стефан Чайков и кметът на Бургас Димитър Николов обсъждат проектите за изнасяне на трафика извън града

Ремонтът на пътя Бургас – Сарафово и изграждането на четрилентов околовръстен път на ул."Крайезерна", с който ще се реши изцяло изнасянето на транзитния трафик от бургаските квартали, ще тръгнат след края на туристическия сезон.

За това са се разбрали председателят на управителния съвет на агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Стефан Чайков и кмета на община Бургас Димитър Николов, става ясно от съобщение на АПИ.

На срещата двамата са се договорили още АПИ да прехвърли на община Бургас стопанисването на улиците "Стефан Стамболов" и "Струга", а общината да предаде за управление на държавната пътна администрация улиците "Професор Якимов" и "Крайезерна".

По този начин транзитното движение ще бъде изнесено извън пет жилищни квартала – "Славейков", "Зорница", "Братя Миладинови", "Изгрев" и "Възраждане". Така ще се повиши безопасността и удобството при пътуването, както и опазването на околната среда в областния град.

През есента АПИ и община Бургас координирано ще кандидатстват за финансиране от европейските фондове с проект за изграждане на четирилентов път на ул. "Крайезерна", са се разбрали още Чайков и Николов.

Работният проект е изготвен от община Бургас и за изпълнението му са отчуждени необходимите имоти, увери Димитър Николов. С изпълнението на този обект и на пътен възел "Запад" транзитното движение на тежкотоварни и леки автомобили ще се изнесе изцяло извън централната градска част на Бургас.

През септември, след приключване на активното пътуване към черморските курорти, ще започне и предвидения ремонт на пътя Бургас – Сарафово, е обещал още Стефан Чайков. За изпълнението му от бюджета на АПИ са осигурени 1.2 млн. лв.

Споделяне

Още от България