"Ремонтът на ремонта" за преференциите мина в правната комисия

Данаил Кирилов, ГЕРБ, сн. БГНЕС

Почти без дебати депутатите от правната комисия приеха предложения от ГЕРБ "ремонт на ремонта" в Изборния кодекс (ИК), с който се връща досегашният праг на преференциите след като бяха практически обезсмислени със законовите промени миналия месец. Отхвърлени бяха идеите на ДПС да отпадне ограничението за разкриване на максимум 35 избирателни секции в страни извън ЕС, както и за запазване на непосилно високия праг за пренареждане на партийните листи.

Старите нови правила за преференциите

Измененията в изборния закон от февруари, поискани от ДПС и подкрепени от ГЕРБ и НФСБ, въведоха практическа отмяна на преференциите чрез драстичното повишаване на прага им - ако преди измененията даден кандидат на по-задна позиция в листата можеше да се изкачи на избираемо място с 2000- 3000 преференциални гласа, сега са му необходими гласове, равни на един депутатски мандат, или около 15 000.

БСП толкова се възмути от промените, че реши да напусне парламента и все още го бойкотира, въпреки че по нареждане на премиера Бойко Борисов ГЕРБ реши да върне старите правила, което става със сегашните ѝ нови поправки в изборния закон. Управляващата партия избра да действа по този начин, а не да се съобрази с ветото на президента Румен Радев над законодателния им сатър за преференциите.

Поправката на ГЕРБ, която беше приета от правната комисия в сряда, засяга единствено преференциите и предвижда да се върне досегашният 5-процентен праг за преференции на евроизбори, а за парламентарни - 7%. Идеята им беше подкрепена от тях самите и от ВМРО. ДПС и НФСБ продължават да настояват за вдигане на прага.

Връщането на преференциите е една от темите, по които депутатите на Борисов първо подкрепиха ДПС, а после дадоха на заден. В сряда същото стана и с опрощаването на задълженията на мюфтийството - ГЕРБ се отказа от данъчната амнистия за мюсюлманското вероизповедание и вече иска само разсрочване на задълженията.

Кирилов се размина с ГЕРБ: Агитацията на чужд език трябва да е позволена

Председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов изрази различно мнение от собствената си партия за товая дали трябва да има забрана за агитация на чужд език по време на предизборна кампания и да е осигурен превод.

"Аз не за първи път имам такова становище. Смятам, че не съм единствения юрист в ГЕРБ, който смята същото. Но в случая имаме решение на парламентарната група. Готови сме да участваме в един публичен дебат, който се бави, докато не се получи процедура по европейското законодателство", каза Кирилов и дори се оплака, че преди време заради тази негова подкрепа е имало негови колажи с "турски фес, петолъчка, падащи доларови банкноти".

От ДПС му благодариха за принципната подкрепа и подчертаха, че сегашната забрана е противоконституционна, защото в основния закон се предвижда когато майчиния език не е основен, да се гарантира използването му.

Христиан Митев от НФСБ пък подчерта, че след като законопроектът на ДПС е отхвърлен, няма как между двете четения на този на ГЕРБ да бъде внесена поправка, която да позволи агитацията на майчин език.

Споделяне

Още от България