Ремонтът на Съдебната палата ще струва колкото 6 км от магистрала “Тракия”

Ремонтът на Съдебната палата ще струва на българските данъкоплатци колкото 6 км от автомагистрала "Тракия", изчисли председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Иван Григоров. В неделя той показа на журналистите новия параден официален вход на палатата, който се отваря в понеделник за посетителите на съда.

За сравнението си Григоров цитира цифрата от 2.7 млн.евро за 1 км от магистралата, която правителството отдаде на концесия без търг или конкурс в началото на седмицата. Председателят на касационния съд поясни, че досега са изразходвани малко над 30 милиона от отпуснатите 48 млн.лв. за ремонта на палатата.

По думите на Григоров, при ремонта на Съдебната палата са спазени всички процедури по закона за обществените поръчки, докато за магистралата не е така.

Освен че концесионерът на “Тракия” бе избран без търг или конкурс – каквато законова възможност всъщност има, концесионният договор бе обявен за служебна тайна и не е показван дори на депутатите от анкетната комисия, създадена да прецени целесъобразността на концесията.

В последния си брой в. “Капитал” обаче напомня текст от Закона за концесиите, обнародван в Държавен вестник през миналата година.

Глава шеста, Национален концесионен регистър, съдържа следния чл.29:

“чл.29 (1) Министерският съвет създава и поддържа Национален концесионен регистър, в който се вписват данни за всички предоставени концесии на територията на Република България.

           (2) Към националния концесионен регистър се води публичен архив, в който се съхраняват досиетата по всички предоставени концесии.

           (3) Националният концесионен регистър е публичен и до него се осигурява достъп, включително и чрез интернет.”

До 10 дни ще заработят и новите скенери за проверка на багажа, които са сложени на парадния вход на Съдебната палата, съобщи още в неделя Иван Григоров

Всички съдебни зали на втория етаж вече са изцяло ремонтирани и с ново оборудване, реставрирани са всички стенописи. Възстановени са и скулптурите в голямото фоайе на втория етаж, които са направени от архитект Любомир Далчев.

Готово е и новото деловодство на Софийски окръжен съд, допълни Иван Григоров. Преди две седмици деловодството на съда бе изнесено с полиция от старите си помещения, по прокурорско разпореждане. Това действие предизвика скандал в съдебната общност, но не бе обсъдено на последното заседание на Висшия съдебен съвет.

25 000 документа има в момента за ремонта на палатата. Те са на разположение на обществото, на прокуратурата и на всеки, който желае, заяви още Иван Григоров, който през последната година многократно бе обвинен от главния прокурор Никола Филчев и негови подчинени в злоупотреби при ремонта. Миналия месец прокуратурата започна и предварително разследване на ремонта, а заместникът на Филчев Христо Манчев заяви, че ако се наложи, ще поискат имунитета на Григоров.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?