Ремонтът на "Тодор Каблешков" тотално закъснява, остава за пролетта

Столична община няма да санкционира строителя, виновни били летни дъждове и газификация на имоти

Ангел Джоргов инспектиране "Тодор Каблешков", сн. БГНЕС

Ремонтът на булевард "Тодор Каблешков", който трябваше да е готов  до края на ноември, тотално закъсня и остава за напролет. Забавянето е с цели 80 дни, а от Столична община обясняват, че поне месец от него е дошло заради дъждове през юни и юли, а останалото заради съобразяване с газификация на частни имоти. Заради тези мотиви общината да не налага глоби на строителя.

"Заради дъждовните дни през юни и юли се е натрупало закъснение от около месец. Строителят също така трябваше да се съобрази с няколко проекта за топлопроводи и газопроводи по линия на частни инвеститори, както и премахването на топлофикационен колектор, който се оказа, че не е действащ", заяви в понеделник зам.-кметът по строителството Ангел Джоров.

Наред с това строителите се натъкнали на сградни отклонения, които не са били отразени в кадастралната карта.

До средата на ноември ремонтът на булеварда, но само по южното платно, ще стигне до кръстовището с ул. "Луи Айер".

"Самото кръстовище ще го работим през следващия строителен сезон, както и рехабилитацията по северното платно, където ни предстои да положим нов износващ пласт и нови тротоари. Тъй като влизаме в зимния сезон, ще оставим тези видове работа за напролет", призна Джоргов и дори сам изчисли, че забавянето ще бъде с около 80 дни.

Любопитен детайл е, че изпълнителят няма да бъде санкциониран, тъй като "то не е по тяхна вина, но при увеличаване на закъснението, ще бъде наложена санкция", каза още той.

За този ремонт Столична община има подписан договор с "Трейс Груп Холд" за 11 млн. лв. с ДДС. Други 11 млн. лв. бяха платени за отчуждаване на терени за разширяването на булеварда, което е едва с 1 км.

Контрааргументи

От "Спаси София" определиха пред Mediapool като много спорни оправданията с времето.

"Редица строители прилагат практика, когато паднат две капки дъжд през лятото, да пишат че е невъзможна работата за целия ден, за да си спестяват бъдещи глоби от изпуснати срокове", каза общинският съветник от неправителствената организация Борис Бонев. Той контрира, че "Спаси София" е излъчвала видеа от строежа в летни слънчеви дни, в които никой не работи.

"Тогава оправданието бе, че температурите са твърде високи и не позволяват работа. Сега, резултатът е ясен", каза още той.

Бонев подчерта, че нито един от четирите участъци на южното платно на булеварда все още не е изцяло завършен, а почги цялата работа по северното платно остава за 2021 година.

"Искам да подчертая, че строителят "Трейс" получи максимален брой точки, защото обеща, че може да осигури и допълнителна техника с цел минимизиране на риска от забавяне", каза още Бонев.

До зимата

По отношение на течащите строителните работи по булеварда от думите на зам.-кмета Джоргов стана ясно, че на 23 октомври ще бъде отворено за движение кръстовището на булевард "Тодор Каблешков" и ул. "Боянски водопад" в столичния квартал "Манастирски ливади"-изток по южното

"След това, за около две седмици, ще бъде затворено кръстовището на булеварда с улица "Костенски водопад". Ще бъдат довършени тротоари, бордюри по булеварда от ул. "Костенски водопад" до ул. "Деян Белишки", малко преди кръстовището с ул. "Луи Айер", каза още той.

Бъдещи проекти

От думите на зам.-кмета стана ясно, че скоро предстои да се отворят ценовите оферти за ремонта на трасето на трамвай 5 и се надява до края на годината да сключат договор с изпълнител, а работата по трасето да започне през март-април.

"Там срокът на строителство е две години. Трасето на трамвая е за основен ремонт, говорим за целия участък – от ул. "Алабин" до кв. "Княжево", като от проекта е изключен участъкът при Руски паметник", обясни Джоргов и добави, че върви проектирането и на "Тодор Каблешков" от "Луи Айер" в посока изток, така и на ул. "Филип Кутев", тъй като двете улица са част от вътрешния градски ринг и изграждането им е приоритет за общината в следващите години.

Джоргов обяви, че скоро общината ще обяви и тригодишната си програма за изграждането на нови детски градини в София.

Споделяне

Още по темата

Още от България