Ремонтът на централния площад в Пловдив се отлага за догодина

Ремонтът на централния площад в Пловдив се отлага за догодина

Ремонтът на площад "Централен" в Пловдив ще бъде отложен за следващата година, когато градът ще е Европейска столица на културата. Това стана ясно от изказване на кмета на града Иван Тотев.

Той обясни, че със сигурност площадът няма да бъде разкопан преди официалното откриване на програмата за Европейска столица на културата, което е планирано за първата половина на януари 2019 г. Най-вероятно било същинската работа да започне през лятото на следващата година.

Поръчката за ремонт на централния пловдивски площад се забави заради обжалване от овчарката Анка от Антоново. На името на жената беше регистрирана фирма, която подаде жалба срещу търга за 12 млн. лева. В последствие тя беше отхвърлена от Върховния административен съд и поръчката тръгна отново. В четвъртък бяха отворени офертите на кандидатите за нея. Те са три - едната е на пловдивската фирма "Драгиев и Ко", другите две са на консорциуми - "Евмолпия" и "Площад Централен 2018".

"Драгиев и Ко" дава най-кратък срок за изпълнение - 295 дни, и ще ползва подизпълнител – ИСА 2000. В консорциума "Площад Централен 2018" влизат "ПСТ Груп", "Пътпорект" ЕООД и пловдивското архитектурно студио "Дуо". Предложеният в тяхната оферта срок за изпълнение е най-дълъг - 689 дни.

В обединението "Евмолпия Билд" са фирмите "Парсек" ООД, архитектурно студио "Бояна", "Одесос Строй" ЕООД и "Расетр-юг" ООД. Те предлагат срок за изпълнение от 479 дни.

Офертите на кандидатите трябва да бъдат разгледани в тримесечен срок и да се вземе решение кой е победител. То обаче може да се обжалва и това да забави подписването на договора.

Освен да проектира и ремонтира площад "Централен" като смени настилката и подземната инфраструктура, бъдещият изпълнител трябва да свърже археологическите пространства, които се намират край площада, да ги консервира и експонира. Трябва да ремонтира и подлезите "Тримонциум" и на този на ул. "Гладстон".

Обжалване от овчарката Анка от Антоново забави и други две поръчки на общината - за подобряване на инфраструктурата в центъра на града за 21 млн. лева, както и изграждането на нова галерия на ул. "Гладстон" за 4.2 млн. лева.

Както Mediapool писа, друго място, свързано със събитията за Европейска столица на културата - Тютюневият град, също ще запази полуразрушения си вид и през 2019 г.

Споделяне

Още от България