Ремонтът на Западния парк в София се проточва до октомври

Ремонтът на Западния парк в София се проточва до октомври

Ремонтът на Западния парк в София ще се проточи до 18 октомври 2019 г., което е шест месеца след крайния срок за изпълнение на реконструкцията на парка. Това стана ясно след като заместник-кметът по околна среда на Столична община Йоана Христова провери как вървят строителните дейности, за чиято забава имаше медийни публикации.

Дейностите по обновяването на занемарения през годините парк започнаха през май 2018 г. и трябваше да продължат десет месеца, според твърденията на общината. Сега обаче Христова твърди, че заради лошото и дъждовно време през миналото лято срокът за изпълнение на обществената поръчка е увеличен от 12 на 18 месеца. Как десетмесечният срок е станал една година не е ясно, а според информационната табела на обекта крайният срок за приключването на ремонта е 10 декември 2019 г.

По думите на зам.-кмета по екологията пред журналисти в четвъртък обаче актуалният срок за възстановяването на парка е 18 октомври и удължаването е на база признатите от строителния надзор дни за неблагоприятни метеорологични условия по време на изпълнението на договора.

Ако изпълнителят на ремонта "Главчев Инженеринг" не спази и този срок, предвидените по договор санкции за забавяне са 42 хил. лева дневно. Глобата за некачествено изпълнение може да стигне до 1.6 млн. лв. Към момента обаче нямало изгледи за налагане на санкции.

Христова отчете, че изцяло е изпълнена подземната инфраструктура на обекта на територия над 500 дка. В момента се работи на езерото с алпинеума, сухия фонтан и зеленото училище.

"Аз вярвам, че това ще стане един добър парк. В идните дни предстои поставяне на ново осветление и работа по останалите подобекти, в това число – цветната изложба, детската площадка“ – каза още заместник-кметът по околна среда.

Изградени са 4 километра канализация, 2 километра водопровод и в момента се работи по изграждането на трасетата за алейното осветление, обяви още Христова.

"По сигналите за небезопасни места реакцията ни е незабавна. Дава се предписание със срок, в който да се отстрани, и той е почти незабавен. Сега трябва да обезопасим и местата, където преминават граждани, тъй като времето се стопли. Има експерти по безопасност и здраве както на надзора, така и на строителя на терен", коментира тя.

След като стана ясно, че при обновяването на площад "Гарибалди" е монтирана монолитна гранитова композиция от пейки за 10 хил. лв., Христова каза, че новите пейки в Западен парк ще струват по 200 лв. малките и до 700 лв. - най-големите от излят материал.

Проектът за реконструкцията на представителната част от парка, който не е ремонтиран от създаването му през 1957 г., струва близо 11 млн. лева. От тях 8.5 млн. лева са осигурени безвъзмездно по оперативна програма "Региони в растеж 2014-2020 г.“.

Строителните дейности на "Главчев" се извършват върху 530 дка и обхващат зоната между бул. "Сливница“ и бул. "Царица Йоанна“ и от жп линията София - Перник до река Суходолска.

Споделяне

Още по темата

Още от България