Ремонтът на жп гарата в Стара Загора започва през 2015 г.

Ремонтът на жп гарата в Стара Загора започва през 2015 г.

Ремонтът на жп-гарата в Стара Загора ще започне най-късно в началото на 2015 г. Това обяви служебният министър на транспорта Николина Ангелкова, която инспектира участъка от ремонта на жп линията Пловдив - Бургас между Стара Загора и село Зимница.

"В момента приключваме с плана за ремонт на жп гарата в Стара Загора. Финансирането от около 3 млн. лева ще бъде осигурено от Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ), каза Ангелкова.

Срокът за приключване на ремонта на жп линията между Стара Загора и село Зимница ще бъде удължен със 160 дни, съобщи още транспортният министър. Първоначално обектът трябваше да бъде приключен до средата на май.

"Получих уверение, че до края на годината обектът ще бъде пуснат в експлоатация с необходимите за това разрешителни. Удължаваме срока, тъй като са възникнали непредвидени дейности. Според строителите вече са изпълнени около 90 на сто от работата", каза министър Ангелкова.

Предстои основно работа по сигнализацията и контактната мрежа, което е изключително сложно от гледна точка на координацията между БДЖ и НКЖИ, за да няма нарушение в графика на движение на влаковете.

В началото на септември министърът на транспорта ще има среща с директора на дирекция "Конкурентноспособност" в Европейската комисия по повод искането на страната ни БДЖ да получи допълнителна държавна помощ.

Държавните железници са заплашени от фалит, заради иска на облигационерите, които настояват за изплащането на дължимите суми. По този повод министър Ангелкова ще има и среща с немските кредитори, на която ще иска разсрочване на задълженията на компанията.

Предстои да бъде обсъдено дали да има поскъпване на цените на жп билетите, каза още Ангелкова.

Споделяне

Още от Бизнес