Ремонтът на жп линията Пловдив-Бургас продължава преди одобрение от Брюксел

Ремонтът на жп линията Пловдив-Бургас продължава преди одобрение от Брюксел

Правителството даде зелена светлина за започването на втората фаза от ремонта на жп линията между Пловдив и Бургас с пари от бюджета. Целият проект ще струва 800 млн. лева и ще се финансира по оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура". Работата по него ще започне, въпреки че все още не е одобрен от Европейската комисия, която трябва да осигури около 500 млн. лева от парите.

На заседанието си във вторник кабинетът реши да се подпише договор между ръководството на оперативната програма и получателя на парите - Национална компания "Железопътна инфраструктура". Така ремонтите ще започнат с пари от бюджета, които трябва да бъдат възстановени, след като проектът бъде одобрен и от Брюксел.

Линията между Пловдив и Бургас се ремонтира от години с пари от ЕС по проект по вече приключилата оперативна програма "Транспорт" (2007 - 2013 г.). Преди няколко месеца дори беше тържествено прерязана лентата на, както беше обявено, ремонтираната жп линия между Пловдив и Бургас. Според първоначалните разчети проектът трябваше да струва над 461 млн. лв., от които 321.6 млн. по европрограмата. В крайна сметка реално платените суми 276.8 млн. лв. и с тях са ремонтирани 175 км от трасето, което позволява движение на влаковете с до 160 км в час.

Новият проект за 800 млн. лева ще е за рехабилитацията на още няколко участъка от линията между Пловдив и Бургас, подмяна на контактната мрежа, като и за изграждане на система за сигнализация и комуникация. Ще се ремонтира и гарата в Карнобат. Според анонсите на управляващите след края на ремонта времето за придвижване с влак между Пловдив и Бургас трябва да е с 40 минути по-малко. Очаква се това да се случи към 2022 г.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?