Ремонтът на жп линията Русе – Варна ще струва 305 млн. евро

Ремонтът на жп линията Русе – Варна ще струва 305 млн. евро

Ремонтът на жп линията Русе – Варна ще струва 305 млн. евро, съобщи министърът на транспорта Данаил Папазов при посещението си в Русе.

Проектът е готов, като трасето е разделено на два участъка, а финансирането ще бъде по оперативна програма "Транспорт" през следващия програмен период 2014-2020, уточни министър Папазов.

"С реализацията на проекта ще се възстановят параметрите на линията като целта е развитието ѝ като товарен коридор между дунавското и черноморското пристанище във Варна", каза Данаил Папазов. По думите му, в момента линията е в лошо техническо състояние и не позволява високи скорости на движение.

Изграждането на интермодален терминал в Русе е друг проект, за който са отпуснати близо 5 млн. лв. за предпроектни проучвания и другите съпътстващи дейности от настоящата оперативна програма "Транспорт". Все още обаче не е взето решение от къде ще дойдат средствата за финансирането му, като се обсъждат няколко варианта, стана ясно от думите на министър Папапзов.

На съвместна среща с бизнеса, местната власт и депутати беше представена идеята за изграждане на градска железница, която да свърже индустриалната част на града с централната. Проектът кандидатства за финансиране по европейската инициатива "Джесика". Министър Папазов посочи, че ако бъде осигурено финансиране за проекта, Национална компания "Железопътна инфраструктура" ще съдейства при реализирането му.

Споделяне

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?