Ремонтът на Зимния дворец бе спрян преди да е започнал

Ремонтът на Зимния дворец бе спрян преди да е започнал

Съветът на директорите на "Академика 2011“ прекрати обществената поръчка за ремонт на Зимния дворец. Официалният мотив е, че преди възлагането на поръчката не са направени необходимите предварителни проучвания, които да покажат колко е трябвало да струва реконструкцията на залата. Така крайната цена на търга се явява немотивирана и непрозрачна.

Поради това поръчката се смята за прекратена. Допълнителен аргумент за прекратяването ѝ е, че спортното министерство няма пари да плати за ремонта.

Около ремонтът на Зимния дворец се разрази сериозен скандал. Първо спортният министър Мариана Георгиева (ДПС) обяви обществената поръчка с индикативна стойност 50 милиона лева. На тази цена ремонтът щеше да излезе по-скъпо на квадратен метър от строежа на новата "Арена армеец". Спортното министерство под ръководството на Георгиева не успя да обяви победител заради оставката на кабинета "Орешарски".

Новият служебен министър на спорта Евгения Раданова издаде заповед на държавното дружество "Академика 2011", което притежава залата, да спре търга. Завареното ръководство на "Академика", начело с 28-годишния Марин Маринов (приятел и състудент със сина на Мариана Георгиева), не само не спря търга, но и обяви победител – "София спорт". Това е дружеството, което предложи и най-висока цена за изпълнение на поръчката – близо 41 милиона лева.

Ръководството на "Академика 2011" бе сменено, а служебният спортен министър се закани, че ще предаде Марин Маринов на прокуратурата. Сега новото ръководство на държавното дружество обяви, че спира и самата обществена поръчка.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес