Скандалният случай отива в прокуратурата

Ремонтът на Зимния дворец излязъл по-скъп от "спортното бижу" "Арена Армеец"

Приятел на сина на ексминистърката правил търга зад гърба на Евгения Раданова

Ремонтът на Зимния дворец излязъл по-скъп от "спортното бижу" "Арена Армеец"

Ремонтът на Зимния дворец излиза по-скъп от строежа на "спортното бижу" "Арена Армеец". Скандалният случай ще бъде даде на прокуратурата, обяви спортният министър Евгения Раданова. Причината е, че зад гърба ѝ старото ръководство на държавното дружество "Академика 2011" вместо да спре търга, за което има издадена заповед, отваря ценовите оферти и обявява експресно победител. Всичко това се разиграва в рамките на едно денонощие.

Директорският борд, начело на който е 28-годишният Марин Маринов – приятел и състудент на сина на бившия спортен министър Мариана Георгиева, е освободен със заповед от сряда.

Сега ще се търсят начини за прекратяване на процедурата за обществената поръчка, въпреки че на този етап ще е доста по-трудно, каза Милена Гайдарска, която е привлечена като външен експерт по казуса.

Експресен победител

Обществената поръчка за избор на изпълнител на ремонта на Зимния дворец беше обявена от бившия министър Марияна Георгиева през април 2014 г. с прогнозна стойност от 40.8 млн. лв. без ДДС.

Преди това професорката по синтаксис заяви, че за тази година от бюджета се отпускат 35 млн. лв. а още 15 млн. лв. са заложени през 2015 г. или общо 50 млн. лв. за ремонт на съоръжението. Причината е, че заложеният срок за изпълнение на поръчката е 21 месеца.

Министър Георгиева не успя да даде убедителен отговор защо ремонтът на старо съоръжение излиза по-скъпо от строителство на нова спортна сграда. За сравнение квадратен метър от "спортното бижу" - зала "Арена Армеец" излиза 1800 лв./кв. м, докато за ремонта на Зимния дворец квадратният метър ще струва 2600 лв., посочи Гайдарска.

Обществената поръчка на министър Георгиева е обжалвана, като е искано и нейното спиране, става ясно от регистъра на обществените поръчки. Жалбата беше на "Би Ес Кей", които оспорваха условията на търга и искаха спиране на поръчката.

Министерството на спорта удължава срока за подаване на офертите на два пъти и те бяха отворени на 24 юли. Кандидатите бяха петима – четири обединения и една фирма. Това са обединение "София спорт", в което влизат ГБС и проектантското бюро "Фор райс", обединението "2014 Монолит", в което участват "Монолит София" и "Пътища и мостове", обединение "Зимен дворец модернизация 2014", в което са "Планекс" и "Иво Петров архитекти", обединението "Академика спорт", в което са "Станилов" и "Вамос" и петият участник е "Понсстройинженеринг".

Междувременно правителството се сменя. Новият министър на спорта Евгения Раданова назначава одит в "Академика 2011". Ревизорите откриват нарушения в дружеството и препоръчват спиране на обществената поръчка заради необоснованата прогнозна цена. Във вторник Раданова провежда разговор с ръководството на държавното дружество. Те подписват протоколи и обещават да спрат поръчката.

Версията на 28-годишния директор на дружеството Марин Маринов се различава. От обясненията му излиза, че едва ли не е бил арестуван от спортната министърка в кабинета ѝ и по тази причина се подписал под протокола. "След като не ни беше дадена възможност да се запознаем детайлно с фактите и трябваше да стоим цял ден в кабинета без право да излизаме, подписахме доклада", заявява Маринов пред в."Капитал".

Докато той стои "арестуван" в кабинета на Раданова във вторник, комисията по избор отваря ценовите оферти на кандидатите, които вече са трима. "Понсстройинженеринг" и обединение "Академика спорт" са отстранени.

Най-високата цена е предложена от "София спорт" - 40.74 млн. лв. без ДДС. Тя е само с 88 400 лв. по-ниска от прогнозната стойност. Най-ниско е предложението на обединението "2014 Монолит" - 37.99 млн. лв. без ДДС. По-средата е офертата на обединение "Зимен дворец модернизация 2014" – 38.99 млн. лв.

Без изненада победителят е обединението с най-висока цена, защото решаващо за избора е била техническата оценка. Така "София спорт", в което влизат "Главболгарстрой" и "Фор райс" няколко часа след отварянето на цените са обявени за победители.

Сега се търсят правни основания за прекратяване на процедурата. В Закона за обществените поръчки съществуват подобни възможности и в момента проучваме дали можем да използваме някои от тях, каза експертът Милена Гайдарска.

Смяна на директорския борд на "Академика 2011"

Междувременно вече е сменен 3-членният директорски борд на държавното дружество. Това става със заповед на министър Евгения Раданова от сряда.

На мястото на 28-годишния Марин Маринов е назначен Борис Тодоров, който управляваше "Академика 2011" по времето на правителството на ГЕРБ.

"Не исках да подхождам с реваншизъм и се надявах да продължа да работя с наличните експерти. Затова наредих вътрешен одит и изчаках резултатите му", отговори Раданова на въпроса защо досега не е сменила директорския борд на фирмата.

Случаят отива в прокуратурата

Сега скандалният случай ще бъде предаден на прокуратурата. Раданова съобщи, че ще уведоми обвинението за това, че старото ръководство на дружеството е отказало да спре процедурата, въпреки че е подписало протокол за това.

Спортният министър ще сезира и Агенцията за държавна финансова инспекция за проверка в дейността на дружеството, което стопанисва едни от ключовите спортни обекти в София - двата стадиона "Академик" и зала "Фестивална".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?