Ремонтът около НДК достига космическите 17 млн. лв.

За да не се хвърлят пари на вятъра, се дават още 5 млн. лв. за площад "България"

Ремонтът на НДК върди ударно от няколко месеца

Ремонтът на пространството около НДК ще достигне космическите 17 млн. лв. След като похарчи 11.5 млн. лв. европейски пари, сега Столична община се готви да даде още 5 млн. лв. за ремонт на плочника пред централния вход. Това съобщи заместник-кметът по околна среда Мария Бояджийска по време на семинар, посветен на общинския бюджет за 2016 г., предаде dnevnik.bg.

Проект "България", както е наречено площадното пространство пред НДК, се изготвя в момента, като предварителните разчети сочат, че ремонтът му ще струва около 5 млн. лв., каза Бояджийска. Тя припомни, че общината се е отказала да го ремонтира заедно с генералната реконструкция на програмата заради проблемите с хидроизолацията, които се оказали големи.

"Решихме, че частичен ремонт би било хвърляне пари на вятъра и затова решихме да отделим пл. "България" в отделен проект", каза Бояджийска. Тя допълни, че само чрез цялостен ремонт ще бъде решен проблемът с течовете в подлеза под площада, където често стават катастрофи. Замръзването на вода по пътната настилка е една от причините, а другата е несъобразената скорост, с която карат шофьорите.

Предвид трябва да се вземе и фактът, че това е голяма територия от 11 декара, посочи Бояджийска.

Освен решаването на проблема с хидроизолацията, целта е пълна подмяна на настилката на площад "България", която е в много лошо състояние. Това струва много, защото плочите са с дебелина 8 см, направени са от гранит, който е скъп материал, аргументира високата цена на ремонта Бояджийска.

Според нея няма проблем с носещата конструкция на подлеза. В противен случай ремонтът може да се окаже още по-скъп, ако се открият и там проблеми, стана ясно от обясненията на зам.-кмета по екология.

Освен това проектът предвижда изграждането на допълнителни съоръжения около вече ремонтирания фонтан. Целта е да се предотвратят нови инциденти, като случая с падналото дете, обясни Бояджийска.

Ремонтът на околното пространство около НДК до момента струва 13.5 млн. лв. Той се финансираше от оперативна програма "Регионално развитие".

Парите бяха изхарчени за ремонт на фонтаните, осветление, подмяна на счупени гранитни плочи, поставяне на напоителна система, засаждане на дървета.

По време на ремонта от престараване и незнание строители зазидаха камък от берлинската стена, подарен на София. Отделно се появиха дефекти, а строителите закъсняха и със сроковете за завършване на обекта.

Заради това столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че са наложени глоби на изпълнители за общо 375 000 лв., като санкциите можело да нараснат до 800 000 лв. Бояджийска уточни, че глобените фирми са "СК-13 Пътрстрой" и "Полид" ООД.

Пернишката фирма "СК-13" отнесе санкция и за калпавия ремонт на трамвайното трасе по бул."България".  Това стана повод Фандъкова да се закани, че ако от нея зависи, някои фирми няма да видят обект в столицата, но не може да ги лиши от участие в търговете, защото спазва Законът за обществените поръчки.

До момента от Столична община не са представили детайлна справка кое колко струва от ремонтираното пространство на НДК. Така за голяма част от столичани близо 20-те милиона  лева се виждат огромна сума. Още повече, че полуразрушеният паметник "13 века България" продължава да стърчи като язва на централно място в парка.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес