Ремонтът около НДК поскъпва с още половин милион лева

Изпълнителят на проекта "СК-13 Пътстрой" е поканен да представи оферта

Ремонтът около НДК поскъпва с още половин милион лева

Ремонтът на парка пред НДК ще поскъпне с 435 хил. лв. Това става ясно от съобщение на Столичната община за обществена поръчка с договаряне без обявление.

Да представи оферта е поканен изпълнителят на основния проект - "СК-13 Пътстрой". Компанията в момента извършва обновяването на парковите и тротоарните настилки, възстановяването на велотрасета, уличното и парковото осветление.

Неотдавна зам.-кметът по екологията Мария Бояджийска съобщи, че е необходимо да бъде направена хидроизолация на пространството пред входа на НДК, защото то се е компроментирало от тежките камиони. Това ще доведе до оскъпяване на ремонта, като средствата ще бъдат осигурени от общинския бюджет.

От Столична община посочват, че общата стойност на настоящата поръчка се покрива от стойността на основната. Тя беше спечелена от "СК-13 Пътстрой" с оферта от 4.7 млн. лв. при прогнозна стойност от 6.1 млн. лв.

Допълнителните дейности

Строителят ще трябва да извърши четири допълнителни дейности, които се налагат по различни причини.

Най-скъпата от тях е ремонтът на хидроизолацията и настилките при пешеходната алея около НДК – 156 хил. лв. без ДДС. Според съобщението при разкриване на участъци от съществуващата гранитна настилка е установено, че отводнителната инсталация е компрометирана, което води до наводняване на помещенията под земята.

Други 135 хил. лв. са предвидени за полагане на допълнително цимент под настилката от гранит и мрамор. При изкъртването на плочките се е оказало, че замазката под тях е по-дебела от предвидената по проект.

За монтиране на нови рамки за капаци на шахтите по тротоарите и за подмяна на стари електрически табла са отпуснати 93 хил. лв. По време на ремонта е станало ясно, че рамките на съществуващите шахти не съответстват на предвидените нови капаци и ще трябва да се заменят.

Няма информация защо подмяната на електрическите инсталациите не е предвидена при първоначалната поръчка.

Според документите за последната част от допълнителната поръчка виновна се оказва bTV. Тя е на стойност 51 хил. лв. и е за изграждане на усилена настилка и водоотичане в зоната около сградата на телевизията (малкото НДК). Оказало се, че в тази зона настилките и отводняването са компрометирани изцяло "вследствие на влизането на тежка техника, обслужваща телевизията и обектите в сградата". Това налага да се усили основата и да се изградят отводнителни системи.

Строителят

Новите строителни дейности не могат технически или икономически да се разделят от предмета на основния договор, аргументират се от софийската община за избора на процедура по договаряне без обявление.

"СК-13 Пътстрой" трябва да представи оферта до понеделник - 23 ноември. За същия ден са планирани да започнат и преговорите.

Освен прогнозна стойност в поканата е фиксиран и срок за изпълнение – 20 дни след регистриране на договора.

Ремонтът на пространството около НДК е разделен на няколко лота, като общата стойност е около 13.5 млн. лв. От тях 10.5 млн. лв. са безвъзмездна помощ от програма "Регионално развитие" 2007 – 2013. Това е причината да се бърза, за да може ремонтът да приключи до края на годината. Ако това не се случи ще остане за сметка на общинския бюджет.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?