Ремонтът в центъра на София възмути и кмета на района

Мария Ачкова: Спиралата пари-власт-обществени поръчки-пари-власт не може да доведе до положителен резултат

Ремонтът в центъра на София възмути и кмета на района

Кметът на столичния район "Средец" Мария Ачкова публично се възмути от ремонтите в центъра на София. Това става ясно от нейна позиция, публикувана на сайта на района. Тя идва дни, след като резултатите от намправеното до момента по ремонта на ул. "Граф Игнатиев" предизвикаха недоволство ан софиянци заради съмнителното качество на работата.

Ремонтните дейности попадат в столичния "Средец" и до момента Мария Ачкова не беше коментирала въпроса публично, въпреки че проектът за ремонт е от 5 години и е минал през обществени обсъждания. Тя беше избрана за кмет на района с листата на "Реформаторския блок", като член на ДСБ.

В позицията ѝ се казва, че районният кмет няма никакви права да се меси в избора на архитектурния проект и изпълнителя. Тези решения са взети от Столична община.

Единственото задължение на районния кмет е било да бъде "посредник" и да препредава указанията на Столична община до живеещите по засегнатите улици, както и техните жалби до общината, без да има право да се намеси, става ясно от позицията ѝ. По професия Мария Ачкова е юрист.

Ето и позицията ѝ относно ремонта:

"Следя с внимание и тревога действията на Столична община по възлагане и по изпълнението на ремонта на централната градска част. Като жител и като представител на съгражданите си споделям възмущението и разочарованието от това, което виждаме като резултат.

Наблюдавала съм възлагания и изпълнения на проекти по европейски оперативни програми и имам изградено мнение за начина на работа на Столична община, за да бъда реалист в това отношение. Спиралата пари-власт-обществени поръчки-пари-власт не може да доведе до положителен резултат, а напротив – всеки следващ е по-лош от предишния.

За този ремонт бяха открити процедури, които веднъж бяха прекратени поради "установени несъответствия в техническата спецификация, които не могат да бъдат отстранени". Бяха обявени повторно и спечелени от "Джи Пи Груп" (за Зона 2) и "ПСТ Груп" (за зона 4).

Докато започването на ремонта на Графа (Зона 2) ни беше обявено, за Зона 4 - градинките "Кристал" и "Св. Климент Охридски" не получихме информация. Започването на двата проекта едновременно доведе до затварянето на целия център за дълъг период, което буквално парализира градския живот.

Без да имаме някакво участие в големия процес - нито на етапа на проектиране, нито в избора на изпълнител, нито да имаме роля в процеса на строителството или контролни функции, сме си вършили работата като сме информирали и подобрявали каквото е възможно.

От началото на ремонтните дейности сме публикували тази информация, която ни е давана, и сме поставяли всеки въпрос и сигнал на граждани пред отговорните участници. По болезнения въпрос за дърветата – по собствена инициатива картотекирахме всички дървета и направихме публичен резултата. Публикуваме всяко решение за премахване на дървета, като отбелязваме мястото му и сравняваме с нашата карта.

Казано направо – с риска да си навлечем недоволството на гражданите сме били лоши вестоносци и "посредникът" в отношения, които нe направляваме, и за които не отговаряме като изпълняваме помощни функции, с които никой от участниците няма време и желание да се заеме. В рамките на законовите си правомощия, като кмет на район "Средец", съм защитавала обществения интерес и този на съгражданите си.

Наш представител винаги е присъствал на седмичните оперативни срещи, следили сме развитието на ремонта и сме предавали цялата информация за жалби и молби на граждани.

Писали сме писма и сме поставяли въпроси за решаване:

- необходимостта от ремонт на тоалетната в градинката "Св. Седмочисленици";

- начина на почистване на подземните контейнери за смет;

- оттичането на водосточните тръби, климатици и др.

Препращали сме веднага всички жалби:

- за детска площадка, за контейнер на ул. "Луи Леже";

- за аптека с нанесени от строителя щети;

- за вдигнатото ниво на настилката и обратния наклон към вход и безистен;

- за преместваеми търговски обекти – които трябва да се премахнат и много други;

Приемала съм граждани с техните опасения и въпроси. По настояване на Столична община, на строител и проектант, сме изпращали писма до гражданите:

- за необходимостта от заустване на водосточните тръби,

- съобщения, че проектът предвижда зазиждане на мазетата тип "английски двор"

- уговаряли сме етажни собствености и обществени сгради за необходимостта да се поставят по фасадите им закрепващи елементи за осветлението.

Ремонтът, наложителен без съмнение, няма да оправдае очакванията на софиянци и жителите на центъра на града ни и няма да отговори на естетическите ни критерии.

Въпреки това вярвам, че всеки процес може да бъде подобрен. Убедена съм, че информиране и публичност осветяват страховете и невежеството и че конструктивното и целенасочено гражданско участие подобрява качеството на управленските решения."

Споделяне

Още по темата

Още от България