Ремонтират 12 км от пътя Плевен – Ловеч за близо 7.6 млн. лв.

Ремонтират 12 км от пътя Плевен – Ловеч за близо 7.6 млн. лв.

Близо 12 километра от второкласния път между Плевен и Ловеч ще бъдат ремонтирани за близо 7.6 млн. лв., съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Второкласният път е най-кратката връзка между двата областни града и е основна пътна артерия към фериботния комплекс "Никопол - Турну Мъгуреле" на река Дунав.

Срокът за изпълнение на обекта е 10 месеца и през следващата година отсечката ще бъде готова, обеща Дончо Атанасов, председател на управителния съвет на АПИ, по време на символичната първа копка на обекта в сряда.

В есенно-зимния сезон ще се извършва отводняване, изрязване на храсти и подготовка на трасето за асфалтовите дейности, които ще се изпълняват през лятото, каза Атанасов.

Предвижда се да бъде направена цялостна подмяна на пътната настилка, подобряване на отводняването, нова хоризонтална маркировка, пътни знаци и ограничителни системи.

Основно ще бъдат ремонтирани две големи съоръжения - мост над река Пърчовица и селскостопански подлез, както и четири кръстовища. Две от кръстовищата са с третокласния път за село Беглеж, а останалите са с общински пътища за селата Бохот и Ралево.

Изпълнител на строителните дейности е "Автомагистрали Хемус" АД. Стойността на договора с тях е 6.4 млн. лв. с ДДС.

Строителният надзор ще осъществява от "Пътинвест-инженеринг" срещу 196 881 лв. с ДДС. Авторският надзор ще се упражнява от "Виа план" ЕООД по договор за 17 880 лв. с ДДС.

Общата стойност на целия проекта е близо 7.6 млн. лв., от които 6.4 млн. лв. идват от европейския фонд за регионално развитие, чрез програма "Региони в растеж", а останалите са националното съфинансиране.

След ремонта по-добрата инфраструктура ще улесни достъпа до редица културни и исторически забележителности в региона. Сред тях са панорамата "Плевенска епопея", мавзолея-параклис "Св. Георги Победоносец", къщата-музей "Цар Освободител Александър ІІ", парка "Кайлъка", архитектурно-историческият резерват "Вароша", покритият мост над река Осъм, моста на Кольо Фичето в Ловеч и други.

През миналия програмен период чрез програма "Регионално развитие" 2007-2013 г. бяха ремонтирани 10 км от пътя на територията на област Ловеч, в участъка между Троян и Кърнаре.

В оперативна програма "Региони растеж" 2014-2020 г. е заложено ремонт и на още 9 км в област Ловеч. В момента за тях провежда тръжна процедура за избор на изпълнител.

Споделяне

Още от Бизнес