Ремонтират 7.2 км от пътя Берковица - Монтана за 7.3 млн. лв.

Ремонтират 7.2 км от пътя Берковица - Монтана за 7.3 млн. лв.

Започна основният ремонт на 7.2 км от второкласния път Берковица - Монтана в участъка между село Благово и Монтана за 7.3 млн. лв., съобщи Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Проектът се финансира от Европейския съюз по Програмата Интеррег V-A Румъния - България 2014-2020, чрез Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет. Той е част от проекта "Монтана - Долж: По-добър достъп - по-близки общности".

Второкласният път е основна комуникация на Северозападна и Югозападна България през билото на Стара планина. Той е най-пряката връзка за жителите от областите Монтана и Видин със София, както и с Дунав мост II и пристанище Лом.

Отсечката, която ще се ремонтира, започва на около 2 км след село Благово, продължава в посока Монтана, преминава по ул. "Диана" в индустриалната зона на Монтана и завършва преди пътния възел с обходния път на града и бул. "3-ти март, каза инж. Христо Петров, началник на отдел в дирекция "Изпълнение на проекти по ОПРР 2014-2020 и по програмите за териториално сътрудничество на ЕС" в АПИ.

Участъкът свързва населените места в община Берковица с областния център Монтана. По нея преминава натовареният трафик от София, през прохода "Петрохан" за Монтана и Лом.

Ремонтът предвижда полагане на нова асфалтобетонова настилка и подобряване на отводнителната система.

Ще бъдат изпълнени укрепителни работи на свлачище в участъка при язовир "Чернила". Ще се ремонтира мост при 98-ми км над река Огоста и пътен надлез над жп линията Бойчиновци - Монтана - Берковица. Съоръженията ще бъдат с обновена хидроизолация, асфалтобетонова настилка, парапети и тротоари.

Рехабилитираният участък ще е с нови ограничителни системи, пътни знаци и хоризонтална маркировка. Ще бъдат монтирани и соларни знаци за измерване на скоростта на движение на превозните средства.

Срокът за завършване на обекта е 12 месеца.

Изпълнител на ремонта е обединението "ХИДРО – ВОД СТРОЙ" ДЗЗД, в което участват "Хидрострой" и ВДХ, новото име на "Водстрой 98". Стойността на договора е 6 654 083.46 лв. с ДДС. Строителният надзор ще осъществи "Пътинвест-инженеринг" АД, договорът е за 133 499.18 лв. с ДДС. Авторският надзор ще е на "Рутекс" ООД. Техният договор е за 3781 лв.

Общата стойност на проекта е 7 310 357.79 лв. От тях 6 213 804.12 лв. са от Европейския фонд за регионално развитие, а 950 273.42 лв. е националното съфинансиране. 146 280.25 лв. е приносът на АПИ.

Целта на проекта е развитие на пътната инфраструктура в трансграничния район чрез подобряване на достъпа до трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T) в региона.

На символичната първа копка в Монтана присъстваха областният управител Росен Белчев, кметът на града Златко Живков, директорът на Областното пътно управление Илия Илиев и инж. Христо Петров, началник на отдел в дирекция "Изпълнение на проекти по ОПРР 2014-2020 и по програмите за териториално сътрудничество на ЕС" в АПИ, представители на строителя и надзора.

По програмата Интеррег V-A Румъния - България 2014-2020 ще се ремонтират още 7.7 км от пътя между Благово и Боровци.

През последните четири години АПИ обнови общо 77 км от второкласния път Костинброд - Берковица - Монтана. През 2019 г. по аперативна програма "Региони в растеж" завърши ремонтът на 43 км от пътя през прохода "Петрохан" на територията на Софийска област, а преди това по програма "Транзитни пътища V" беше ремонтиран участъкът Йончеви ханове - Благово, изграден бе обхода на Берковица и рехабилитирана отсечката от "Петрохан" от страната на Монтана.

С изпълнението на проекта ще бъде обновен целият проход, ще се възстановят технико-експлоатационните характеристики на трасето и ще се повиши безопасността, като се осигури оптимална скорост на движение, посочват от АПИ.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?