Ремонтите на три столични булеварда продължват и след 15 септември

Протест на бул."Скобелев" заради трамвая под прозорците, изместването на релсите остава за 2018 г.

Снимка: БГНЕС

По три столични булеварда ремонтите ще продължат и след 15 септември. Това са бул. "Княз Дондуков", бул. "Тодор Каблешков" и бул. "Монтевидео". Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова, която провери на място ремонта на бул. "Княз Дондуков".

До края на тази седмица да бъде готов бул. "Овча купел", а преди 15 септември и бул."Шипченски проход", допълни Фандъкова. Тя припомни, че в неделя беше пуснато движението по бул. "Прага".

Ремонтът на "Дондуков" готов през ноември

Цялостният ремонт на бул." Княз Дондуков" трябва да приключи до края на октомври- началото на ноември при благоприятни атмосферни условия, каза Фандъкова.

За 15 септември ще бъде пуснато движението в участъците от ул. "Сердика" до ул. "Раковски" и от бул."Васил Левски" до ул. "Кракра". След това ще започне работата по последния участък от ул. "Раковски" до бул."Васил Левски". Той трябва да е готов най-късно в началото на ноември, каза Фандъкова. За да се случи това, ще се работи с удължено работно време.

Ремонтът на тротоарите по бул. "Княз Дондуков" ще продължи след 15 септември. Работата по булеварда започна на 1 август и първоначално беше обявено, че участъкът между ул."Сердика" и ул."Раковски" ще приключи до края на месеца. Общата дължина на ремонтирания участък на бул. "Княз Дондуков" от ул."Сердика" до ул. "Кракра" е 1.1 километра. Изпълнител на ремонта е "Трейс груп".

Запазва се ширината на пътното платно и на тротоарите, като в южната му част се обособява двупосочно велотрасе, което се изгражда със специален гранитоиден паваж. Велоалеята е от Министерския съвет до бул. "Васил Левски". Има идеята след това да бъде удължена в посока бул. "Мария Луиза".

Полага се гранитна паважна настилка на пътните платна и трамвайното трасе, в това число и на кръстовището с ул. "Г. Раковски“. Трамвайното трасе се реконструира на дълбочина 75 см. Изградена е и циментостабилизирана основа.

Съществуващите гранитни бордюри се пренареждат и фугират. На местата на пешеходните пресичания в кръстовищата се изпълнява понижение на бордюрите и тактилни ленти, с цел осигуряване на достъпна среда за хора с увреждания и майки с детски колички.

Реконструира се контактно-кабелната мрежа и стълбовете на контактната мрежа, както и тролейбусната контактна мрежа от кръстовището на бул. "Княз Дондуков" и бул. "Васил Левски" до ул. "Кракра", включително и двете кръстовища.

Изпълнява се и реконструкция на уличното осветление.

Изместването на релсите по бул."Скобелев" ще бъде през 2018 г.

Протест в София спря движението на трамваите по бул. "Скобелев" преди НДК в понеделник сутринта. Хора, които живеят в кооперациите в близост, са недоволни срещу продължилото седем години временно преместване на трамвайните линии.

"Това трасе е незаконно от години и руши нашите жилища. Притеснително е, че това е игнорирано от общината толкова време", коментира Михаил Марков, един от организаторите на протеста пред бТВ.

През 2010 г. трамвайните линии са прокарани временно в локалното платно под прозорците на хората с обещанието, че това ще бъде временно, докато се построи втория метродиаметър.

Жители в околните кооперации подават жалби към редица институции, включително и ДНСК срещу трасето на трамваите. Михаил Марков твърди, че строителният контрол е излязъл с решение, че трасето трябва да бъде премахнато през 2012 г.

Протестиращите настояват проблемът да се реши час по-скоро и заплашват с нови спирания на движението на трамваите на 15 септември.

Зам.-кметът по транспорта на София Евгени Крусев каза пред журналисти, че се обсъждат два варианта за решаването на проблема. И двата предвиждат изместването на релсите, които в момента са под прозорците на хората, на около 6 метра от кооперациите, стана ясно от обясненията на Крусев.

Предстои двата варианта да се обсъдят от експертния съвет на Направление "Архитектура и градоустройство", за да се избере един. Обществената поръчка ще бъде проведена през зимата. "И очаквам догодина, около 1 юли, да започне същинското строителство на новото трамвайно шосе, което да бъде според всички нормативни изисквания", каза Крусев.

Споделяне
Още по темата
Още от Бизнес