Ремонтите на виадуктите по магистралите спират през зимата

Ремонтите на виадуктите по магистралите спират през зимата

Ремонтите на виадуктите по магистралите "Хемус" и "Тракия" ще спрат през зимата и ще бъдат подновени през пролетта. Това каза председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Светослав Глосов.

В момента се ремонтират четири мостови съоръжения на магистрала "Хемус", както и тунел "Витиня" в тръбата в посока София. До средата на ноември се предвижда да приключи работата по мостовите съоръжения, за да има нормална проходимост през зимата, каза Глосов пред бТВ.

На магистрала "Тракия" се ремонтират също четири виадукта, които не са обновявани от построяването им преди повече от 30 години, допълни той.

За улеснение на трафика в петък и неделя на местата, където е възможно се осигуряват две ленти за движение в посока. Съответно в петък на излизане от София в посока Бургас и Варна има по две ленти на "Тракия" и "Хемус" в района на ремонтите. В неделя, когато шофьорите се прибират се осигуряват две ленти за София, обясни инж. Глосов.

През пролетта ремонтите по съоръженията на двете магистрали ще продължат и това се прави за сигурността на пътуващите, допълни той.

За ремонта на отсечката между Чирпан и Стара Загора са нужни 60 млн. лв.

За ремонта на участъка между Чирпан и Стара Загора на магистрала "Тракия" са необходими поне 60 млн. лв., каза Глосов.

В момента скоростта за движение в тази отсечка е ограничена до 90 км/ч заради частични пропадания. Пътят е строен през 2005 - 2007 г. и неравностите по настилката са се появили в последствие. Причината за това е пропуски при проектирането на отводняването в участъка, посочи Глосов.

Той обясни, че когато е правена магистралата и когато са се появили пропуските не е поискано от фирмата в рамките на гаранционния срок да бъде отстранен дефектът.

За тунел "Железница" се чака решението на съда

За сключването на договора за изпълнител на тунел "Железница" на магистрала "Струма" се чака решението на Върховния административен съд (ВАС). Процедурата по избор на изпълнител се обжалва от гръцката "Актор".

"Ако ВАС потвърди решението на АПИ за класиране на "Джи Пи Груп" за изпълнител, тогава ние ще ги поканим, защото такъв е законът. Ако те депозират отказ от изпълнение и от подписването на договор, тогава сме длъжни да поканим втория в класирането", обясни процедурата по закон Светослав Глосов.

Това е причината към момента "Джи Пи Груп" официално да не е декларирала отказ от поръчката в пътната агенция, както публично обеща, стана ясно от обясненията на Глосов.

Пътните знаци

По повод становищата на Института по пътна безопасност, свързани с пътната сигнализация, Светослав Глосов посочи, че констатациите на организацията са субективни, защото поставянето на знаци не е самоцел и не се решава само от пътната агенция.

Знаците се поставят съгласувано с органите на МВР, респективно пътна полиция, и представител на този институт е оглавявал доскоро структура, която е съгласувала поставянето на пътните знаци, каза Глосов.

Безспорен факт е, че има пътни знаци скрити от храсти и клони, които са невидими за шофьорите.

Споделяне

Още от България