Ренета Инджова говори за правителствен натиск в НСИ през заместниците й

Взаимни нападки в института по политическа линия

Ренета Инджова. Сн. БГНЕС

Ръководителят на Националния статистически институт (НСИ) Ренета Инджова разкри в сряда, че правителството оказва натиск върху служителите на институцията през двамата заместник-председатели. По думите ѝ те "издевателстват над експертите на института". Наред с това Инджова говори пред "Нова телевизия" за съмненията си, че се готви нейната смяна.

 

По думите ѝ двамата заместници "по цял ден седят в Министерския съвет" и "отговарят на въпроси дали са ниски или високи числата" в изследванията на НСИ. "Това са неща, които са недопустими за администриране на статистическа агенция", каза ръководителят на института.

 

Заместник-председателите са Диана Янчева и Сергей Цветарски. Инджова даде да се разбере, че смята двамата за политически назначения. Няколко часа след изказването на Инджова Янчева и Цветарски излязоха със съвместно отворено писмо, в което на свой ред обявиха, че техният ръководител е политическо назначение на ГЕРБ.

 

Ренета Инджова бе назначена за ръководител на НСИ през 2012 година. Вниманието бе фокусирано върху тази институция преди ден, когато бе публикуван силно критичен доклад за начина, по който е било проведено националното преброяване през 2011 година. Докладът сочи, че броят на населението е завишен с близо 200 000 души, има "манипулации" на статистиката за етническата и религиозната принадлежност, а и са включени незаконни въпроси в анкетните карти.

 

Сергей Цветарски е назначен на позицията от днешното правителство през август 2013 година, след като Ренета Инджова поиска предшественикът му Цветан Нанов да бъде уволнен заради нарушения при обществените поръчки. Диана Янчева е назначена от ГЕРБ през май 2012 година. Двама заместници оспориха и доклада на НСИ, в който се критикува преброяването.

 

"От порядъка на 200 хиляди души са изсипани допълнително, казвам лежерно, в смисъл, без да са спазени признаците и правилата, без домакинствата да са гледани", обясни лаконично в сряда Инджова. Тя обясни, че "доста са местата", където е "заровено кучето" покрай това преброяване. Данните могат да бъдат коригирани само чрез ново микропреброяване на населението.

 

Назначаване на "определени съученички"

 

Ренета Инджова говори основно за политическия натиск, който се оказва върху НСИ. По думите ѝ на "планински сбирки" са вземани решения "определени съученички" да бъдат назначавани на места в институцията без конкурс. Тя допълни, че преди ден е получила заповед, че срокът на проверката в НСИ се удължава с 9 дни. Самата проверка се води от вече 8 месеца.

 

"Какво ще се случва след девет дни? Чакат ме да консумирам нарушение? Аз не консумирам власт, за да консумирам нарушение. Те към мен отмъстителни не са. Те така работят. Но просто аз няма да позволя с мен така да се работи, защото смятам, че българската администрация трябва да престане по този.. . оттук-оттам, тоз, ако може да го свалим, другият да сложим. Това просто този път няма да позволя...", зарече се Инджова.

 

Тя направи предложение заместниците на председателя на НСИ да се назначават от Народното събрание, а не от Министерския съвет. "Тези заместник-председатели не могат да са политическите тела, защото ние политическа работа не вършим", каза Инджова. Според нея сегашните ѝ заместници "нищо не работят".

 

"Те не са политическите фигуранти, те са създадени от закона така, че чрез тях председателят да се превръща в марионетка. Но е известно, че с мен това не може да става", обясни Инджова.

 

Отхвърлен план за реформа

 

Бившият служебен премиер разкри още, че е направи план за административна реформа в НСИ, който е изложила пред правителството, а е получила отговор с имейл да не предприема реформата. Имейлът е бил изпратен от вицепремиера Даниела Бобева. Инджова допълни, че е искала среща с премиера по всички висящи въпроси, но такава среща не се е осъществила.

 

"Аз не получавам никакви контакти, освен онези връзки, които... заместниците сноват - каквото извърша, го носят в Министерския съвет, докато го бламират", обясни тя.

 

Ренета Инджова даде и следния пример за системата на работа с правителството – колкото пъти ме види премиерът, ми казва, че само му създавам проблеми. "То това е вместо добър ден. Аз проблеми на тази държава не съм създавала никога. Аз мога да способствам за решаване на проблеми. И не съответства да ми се връщат по този начин", каза ръководителят на НСИ.

 

Стажът ни е преминал в института

 

"Ще подчертаем само, че нашият трудов стаж е преминал в НСИ (над 30 години), докато тя е политическо назначение", се казва в позицията на заместниците. Те обвиняват Инджова, че ги е изолирала от управлението на института и дори е забранила на директорите на отдели да осъществяват какъвто и да е контакт с тях, включително професионален.

 

Претекстът е бил директорите "да не бъдат изложени на издевателства".

Цветарски и Янчева обясняват, че са били шокирани от съдържанието на доклада за преброяването, защото според тях не е професионален, не е изготвен от широк кръг експерти и не е широко обсъден.

"Това е доклад, написан от група от няколко човека, всеки със своите (невинаги професионални) интереси. Показателно е, че ние, макар и част от ръководството по закон, го прочитаме едва след публикуването му на страницата на НСИ", се казва в писмото на двамата заместници.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?