Рено обсъжда дали да започне официални преговори за сливане с Фиат Крайслер

Рено обсъжда дали да започне официални преговори за сливане с Фиат Крайслер

Съветът на директорите на френския автомобилостроител Рено (Renault) се очаква да обсъди по-късно във вторник дали да започне официални преговори за сливане с Фиат Крайслер (Fiat Chrysler Automobiles - FCA), информира ДПА.

Американско-италианският концерн публично предложи равнопоставеното сливане миналата седмица и Рено заяви, че ще проучи офертата "с интерес".

Евентуална сделка би създала третия по големина автомобилостроител в света след германския Фолксваген (Volkswagen) и японската Тойота (Toyota).

Ако се включат и японските партньори на Рено Нисан (Nissan) и Мицубиши (Mitsubishi), новата група би станала световен лидер с продажби от над 15 милиона коли годишно, отбелязва Фиат Крайслер.

Френският министър на икономиката Брюно Льо Мер заяви, че предложението дава възможност за инвестиции в технологии за електрически, автономни и свързани автомобили.

Френското правителство, което е най-големият акционер в Рено с дял от 15 процента, обаче иска гаранции, че няма да бъдат затваряни заводи и националните интереси "ще бъдат добре представени в евентуалното обединение", каза Льо Мер пред парламента миналата седмица.

Според източник от френското министерство на финансите, ако сливането се осъществи, оперативната централа на новата компания за Европа, Близкия изток и Африка ще бъде в централата на Рено край Париж.

Сливането освен това ще трябва да бъде извършено в рамките на 20-годишния алианс на френския концерн с Нисан, допълни министърът.

Алиансът бе разтърсен миналата година от ареста на Карлос Гон в Токио по обвинения във финансови нарушения.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?