"Рено" решава за сливането с "Фиат Крайслер" на 4 юни

"Рено" решава за сливането с "Фиат Крайслер" на 4 юни

Управителният съвет на френския автомобилостроител "Рено" (Renault) ще се събере на 4 юни, за да гласува предложението на "Фиат Крайслер" (Fiat Chrysler) за сливане на двете компании, предадоха световните агенции в петък.

Италианско-американският автомобилостроител предложи на "Рено" да създадат съвместен концерн -  50 на 50, който ще бъде третата по големина в света автомобилна група. Заедно с партньорите "Нисан" и "Мицубиши" ще бъде създадена група с продажби на близо 16 милиона коли, изпреварвайки "Фолксваген" (Volkswagen) с 10.6 милиона и "Тойота" (Toyota) с 10.59 милиона.

Проектът "е реална възможност за "Рено" и за френската автомобилна индустрия", заяви днес пред Франс прес френският министър на икономиката и финансите Брюно Льо Мер.

Френската държава, най-големият акционер в концерна, ще се погрижи за стриктното спазване на четирите условия, които постави пред този проект, каза министърът. Изброените от него условия са уважение към съюза "Рено-Нисан", запазване на работните места и промишлените обекти, балансирано управление и участие на бъдещата група в европейския проект за електрическа батерия.

Ако бордът на "Рено" одобри плана, това ще позволи на двете страни да започнат ексклузивни преговори за сливане. Последващият процес ще включва консултации със синдикатите, френското правителство, антимонополните власти и ще отнеме около година, уточни "Асошиейтед прес".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес