Реновиран парен локомотив, каран от Вапцаров, тръгва между София и Банкя

Парният локомотив засега е предвидено да кара пътници само следващия уикенд

Пътуване с реновиран парен локомотив от София до Банкя и обратно пускат "Българските държави железници", но засега билети за ретро композицията ще се продават само за 17 и 18 октомври – идния уикенд.

Това ще е първото пътуване на възстановения парен локомотив № 46.03, който е бил произведен в Полша през 1931 г- и на него като локомотивен огняр в депо София е работил поетът Никола Вапцаров, съобщиха от БДЖ в неделя.

Машината ще бъде включена в съставите на влак, движещ се по маршрута София – Банкя – София в двата почивни дни. Влакът от София за Банкя ще тръгне от Централна гара София в 10:00 ч., връщането от Банкя е в 12 часа.

Продажбата на билетите за ретро композицията с три пътнически вагона ще тръгне от понеделник – 12 октомври. Цената е 3.50 лв. за пътуване в двете посоки с включени задължителни запазени места). Децата до 7-годишна възраст ще пътуват безплатно, възрастта им ще се удостоверява с акт за раждане при покупката на билета.

Парният локомотив с експлоатационен № 46.03 е представител на най-мощните парни локомотиви в България, най-големите тендерни машини в Европа, първите и всъщност единствените у нас с две безребордни колооси в ходовата си част. Локомотив № 46.03 е уникално постижение в локомотивостроенето.

Всички локомотиви от серия 46.00 са познати на железничарите като "баба Меца”. Нарицателното е получено заради компактната им конструкция, не особено висока конструктивна скорост и голямата им сила. С тях са прекарвани тежките товарни влакове през Владая и Разменна до замяната им с дизеловата тракция през 1967 – 1969 г.

Експлоатационният живот на парен локомотив № 46.03 е около 44 години и трудно може да се намери друга железопътна администрация, която да е използвала в продължение на 50 години без прекъсване такива тендерни локомотиви в условията на редовна експлоатация.

Споделяне

Още от България