Рентген на Кулата откри контрабандни цигари в ТИР

С помошта на специален рентген митничари на Кулата са открили контрабандни цигари в товарен автомобил. Устройството е "видяло", че има и друга, недекларирана стока освен превозваната по документи - елтабла и осветителни табла от Гърция за Германия. Превозвачът е български, шофьорът е българин, влекачът е на пловдивска фирма, а ремаркето на товарния автомобил с контрабандните цигари е лизингово, уточниха от митницата.

При огледа и започналото описване от разследващ екип на товара на камиона присъства и министърът на финансите Симеон Дянков.

Рентгенът, с който са открити цигарите, е един от ремонтираните наскоро, отбеляза министър Дянков. След ремонта той е свършил доста работа, защото за последните три месеца с него са открити седем-осем подобни контрабандни пратки, а през последната седмица това е втори случай, посочи министърът.

Дянков отбеляза, че темата ще бъде обсъдена с гостуващия у нас германски федерален канцлер Ангела Меркел и той възнамерява да ѝ каже: вижте, борим се заедно с контрабандата.

Когато  поехме управлението преди 14 месеца, нямаше нито един рентген, който да работи нормално, отбеляза Симеон Дянков. Имаше три стари, за чието ремонтиране инвестирахме значителни суми, като купихме и още три нови. Един скенер струва около 2 млн. долара, уточни министърът, а една подобна контрабандна пратка, поне така, както се вижда отвън, е за около един милион евро от гледна точка на акциза, който е загубен за Европейския съюз, не само за България.

Министърът съобщи, че са хоръчани още шест митнически рентгени, които ще бъдат доставени до средата на следващата година. Така такива устройства ще има на всички външни граници на България, сега те се местят от една на друга граница в зависимост от рисковия профил.

Същемвременно при съвместна акция на митниците и гранична полиция бяха задържани 820 000 къса (82 мастербокса) фалшиви цигари на ГКПП Дунав мост. Цигарите са пренесени с товарен микробус с румънска регистрация, управляван от румънски гражданин.

За маскировка са използвани червени чушки, разположени по известния метод "тапа". Водачът и микробусът със стоката са задържани.

От Агенция "Митници" съобщиха, че само за неплатения акциз на тези цигари, щетата за бюджета възлиза на 230 000 лв.

Споделяне

Още от България