Ренци отново заяви, че ЕС трябва да спира фондове за страни,които не приемат мигрантски квоти

Матео Ренци минава покрай струпали се журналисти в понеделник в Рим.

Европейският съюз трябва да спира фондове за страни членки от Източна Европа, които не желаят да приемат квотно разпределяне на мигрантите, каза италианският премиер Матео Ренци, цитиран от ДПА в понеделник.

Полша, Чехия, Словакия и Унгария - големи реципиенти на регионални фондове и помощи от ЕС, са обявяват срещу плана на Брюксел за преразпределяне на търсещите убежище, които пристигат по море в Италия и Гърция, припомня агенцията.

"Ако не демонстрираш солидарност по въпроса за миграцията, смятам за абсолютно законно големите страни да не проявяват солидарност по въпроса за дотациите от бюджета на ЕС", каза Ренци на пресконференция в чуждестранния пресклуб в Рим.

Италианският премиер посочи, че е повдигнал въпроса на срещата на върха на ЕС в Брюксел миналата седмица. Той предупреди, че Рим ще заеме твърда позиция в предстоящите преговори за своя внос в бюджета на съюза за следващия програмен период - 2020-2026 г. като отмъщение за антиимигрантската позиция на страните от Вишеградската четворка.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?