Ренци призова за намаляване на еврофондовете за страни, отказващи да приемат мигранти

Ренци призова за намаляване на еврофондовете за страни, отказващи да приемат мигранти

В реч пред долната камара на парламента за европейската политика италианският премиер Матео Ренци поднови предложението си ЕС да намалява финансирането за страни, които отказват да приемат мигранти.

За Италия е изключително важно да окаже натиск за много твърда позиция спрямо тези страни от ЕС, които получават много пари (от блока) и които сега се отклоняват от официално поетите си ангажименти за пренасочване на мигранти, каза италианският премиер, цитиран от ДПА.

Думите му изглежда са насочени към така наречената Вишеградска четворка - Полша, Чехия, Унгария и Словакия. Те са големи получатели на европейски регионални фондове и се противопоставят на решенията на ЕС за разпределение на мигрантите, отбелязва агенцията.

Правилата за бюджетна дисциплина в Европейския съюз са обидни и е "неприемливо дори да се мисли", че националните правителства ще ги следват сляпо, заяви италианският премиер.

Ренци отправи критиката си към Брюксел броени дни преди правителството му да представи бюджетните си планове за 2017 година, които се очаква да не спазят ограниченията на ЕС за бюджетния дефицит, тъй като Рим трябва да финансира допълнителните разходи за миграцията и за възстановяване на районите, опустошени от земетресението през август.

"Може ли страна като нашата (...) да се преклони пред бюрократични, теоретични правила, писани по спорен начин, които всеки може да тълкува както си иска, и да не обърнем внимание на нуждите на гражданите? Неприемливо е дори да се мисли за това", заяви италианският премиер.

Споделяне

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?