Реорганизация: При съкращенията в армията нямало да има съкратени

Реорганизация: При съкращенията в армията нямало да има съкратени

Министерството на отбраната продължава да обогатява военното дело с реформите, които провежда.

В сряда военният министър Аню Ангелов в свой стил успокои подчинените си, че при предстоящите съкращения във въоръжените сили, всъщност няма да има хора, които ще останат без работа.

"Не трябва да говорим за съкращения, затова винаги използвам думата реорганизация, защото на практика освобождаваме 2400 - 2700 длъжности, в същото време създаваме 1800 нови и за 350 или 400 резервисти разликата сами може да си я направите", заяви Аню Ангелов.

Той посочи още, че всички, които ще бъдат освободени, ще получат възможност да завършат курсове за преквалификация. Конкретни данни за това колко души реално напускат въоръжените сили обаче ще бъдат оповестени след 20 юли, когато са налични пълните данни за хората, които ще бъдат назначени на нови длъжности, за тези, които решават да напуснат армията по свое желание и за други, които са във връзка с организационно-щатните промени.

Аню Ангелов поддържа огромен брой незаети щатни бройки във въоръжените сили - според неофициални данни около 5 000, които са чест обект на армейските реформи.

Този път обаче реформите минават и през преструктурирането на поделения. Съкращения ще има в Плевен, Сливен, Шумен, Враца и други, а нови места ще бъдат разкрити в Ямбол, Казанлък, Стара Загора, Карлово.

Така има реална опасност реформата да създаде повече разходи, отколкото да доведе до дългосрочни икономии.

Бялата книга за отбраната предвижда до края на 2014 г. въоръжените сили да бъдат намалени със 7000 щатни бройки и числеността им да се свие от 44 100 на 37 000, а само на армията – от 34 500 на 26 000.

Според визията на министъра намалената численост на въоръжените сили ще бъде компенсирана с около 3000 резервисти. За целта МО създава централно военно окръжие, което ще поеме функциите по подготовката на резерва и отчета на личния състав.

Щатът на новата структура е 640 бройки.

В сряда Министерският съвет прие правилника за прилагане на Закона за резерва на въоръжените сили на България и до края на юли ще бъдат обявени конкурси за около 350 - 400 резервисти.

Годишно резервистите ще получават по една месечна заплата за длъжността, която заемат.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?