Реорганизира се програма "Конкурентоспособност"

Чрез вътрешна реорганизация на процесите в оперативната програма "Конкурентноспособност", така че да е ясна отговорността за вземаните решения, и усъвършенстването на системите за контрол, ще се връща доверието на бизнеса в програмата, стана ясно от думите на зам.-министъра на икономиката и енергетиката Ирена Младенова. В понеделник тя се включи в българо-китайски бизнес форум и коментира в отговор на въпроси пред журналисти спряната процедура по програмата за финансиране с близо 100 млн. лв. на проекти за модернизация на малки и средни фирми.

Заради прекратената процедура от Министерството на икономиката и енергетиката след поредица жалби на кандидатствали предприятия, директорът на оперативната програма Ели Милушева бе поканена да напусне.

"Първото нещо, което може да се направи е вътрешна реорганизация на процесите, така че да е ясна отговорността, да няма съмнения - споделена и размита отговорност. Друго нещо, върху което се работи, е усъвършенстване и подобряване на системите за управление и контрол над изпълнението”, обясни Младенова.

Според нея подобряването на контрола е много важно и за стартирането на новата оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" за финансиране на бизнес проекти от еврофондовете в периода 2014-2020 г. Младенова изрази надежда до края годината да могат да започнат първите схеми по тази програма.

Моето желание е да не стартираме схема преди системите за управление и контрол над изпълнението, по чието усъвършенстване сега се работи, да са одобрени от партньорите от сертифицирания и одитиращ орган, за да няма риск за бюджета, каза заместник-министърът.

Когато влязохме в министерството, имаше три схеми по оперативна програма "Конкурентоспособност", по които сертифициращият орган е спрял сертифицирането. По една от схемите това сертифициране е продължено, каза Младенова. Тя допълни, че за другите две се очаква отговор до седмица-две и отбеляза, че до момента все още има риск.

Очаква се края на септември - началото на октомври да се предостави следващата версия с отразените коментари от Европейската комисия, както и да бъдат проведени разговори с представители на ЕК. "Ако това се случи до октомври месец, важно е да имаме и тези системи за управление и контрол функциониращи, така че да имаме гаранцията, че нещата могат да потръгнат в срок", допълни Младенова.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?