Реорганизират опашката от тирове край Дунав мост заради катастрофата със загинали ученици

При катастрофата загинаха двама ученика

Реорганизация на движението на камионите, изчакващи опашката за преминаване през Дунав мост в Румъния, ще предложи областната управа на Русе на общината, след като във вторник вечерта двама души загинаха, а други трима бяха тежко ранени при катастрофа заради забранена маневра на тир, в който се ударил автомобилът.
 
Инцидентът стана на изхода от Русе в посока Мартен и Силистра, където обикновено има опашка от чакащи тирове за граничния пункт "Дунав мост". В два участъка пътя до Мартен има оставени процепи в мантинелите, минаване през които обаче не е разрешено и има сложени знаци за забранен обратен завой.

Често обаче шофьорите на камиони не спазват забраната, както е станало и във вторник около 18.50 часа. Тежкотоварният автомобил е предприел маневрата през процепа и автомобилът отзад се блъска в него, преминава през мантинелата и се удря в канавката.

Загиват на място младеж на 18 години и момиче на 17 години, тежко ранени са две други момичета на 15 и 17 години, а 27-годишната водачка на автомобила е в кома. Всички са от село Сливо поле, учениците чакали автобуса да се приберат вкъщи, когато водачката им предложила да ги закара.

При инцидента самокатастрофират други две коли – и в двете платна за движение. При тях няма произшествия, но пътят за Силстра остава затворен в продължение на часове..

В сряда зам.-кметът по комуналните дейности на Русе Димитър Недев и зам.-областният управител Валентин Колев заявиха, че двете просеки в мантинелата ще бъдат стеснени, за да не могат камиони да преминават оттам, а само линейки при нужда.

Това е в разрез с проекта на пътя, но е единственото, което може да се направи, за да се предотвратят други произшествия, след като пътните знаци не се спазват от шофьорите.

Валентин Колев каза също, че областната управа е предложила на общината тежкотоварните камиони, изчакващи да преминат "Дунав мост", да не се редят на опашка по пътя Мартен-Русе, а по международния булевард "България", както е било преди няколко години.

Димитър Недев изрази надежда, че румънските власти ще успеят още преди Великден да изпълнят обещаното разширение на Дунав мост от тяхна страна с повече гишета, за да се обработват тежкотоварните камиони по-бързо и да не се налага да изчакват на опашки по пътя Русе-Силистра.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?