Репатрирането на мигрантите от Либия - сложна за изпълнение цел

Репатрирането на мигрантите от Либия - сложна за изпълнение цел

"Да се репатрират всички мигранти от Либия": поставената цел на срещата на върха ЕС-Африка е една от най-сложните за страна, която е обхваната от анархия, при наличието на организирани мрежи за трафик на хора и при трудността да се установи броят на мигрантите.

В следващите дни ще бъдат спешно репатрирани около 3800 души, обяви председателят на комисията на Африканския съюз (АС) Муса Факи Махават, като подчерта, че това са само мигрантите в лагер близо до Триполи, най-леснодостъпната зона в Либия - страна, която е опустошена от братоубийствени войни между всякакви въоръжени групировки с политически, религиозни или просто престъпни цели.

Тези 3800 души са зрънце пясък спрямо мащабите на задачата в либийската пустиня.
Муса Факи смята, че мигрантите са между 400 000 и 700 000. Тази голяма разлика в оценката говори достатъчно за неяснотата на мисията, която поеха европейските и африканските лидери в Абиджан.

"Либийското правителство ни каза, че има 42 лагера. Те със сигурност са повече", заяви Факи, който не си прави илюзии.

Според последните статистики на Международната организация по миграцията (МОМ) 15 000 мигранти гният в центрове за задържане, които неофициално се контролират от правителството на националното единство. Повечето от тези центрове се ръководят от милиции, които са верни на това правителство.

Хиляди мигранти са затворени в центрове извън всякакъв контрол, без значение дали от либийските власти или от международни организации.

Някои от тези незаконни места за задържане се управляват от милиции, които отвличат мигранти от градовете и ги изтезават преди да се обадят по телефона на семействата им да платят откуп. Този трафик се е превърнал в доходоносен бизнес за редица милиции, които са създали добре организирана мрежа с разклонения в други африкански страни за прехвърляне на финансови средства. Също в тези центрове се извършва продажба на мигранти.

Първо обаче трябва да се репатрират тези, които се намират в леснодостъпните лагери, казват в АС.

"Опразването на лагерите е положителен напредък. Смятам, че ще се отрази и на робството", смята директорът на МОМ Уилям Лейси Суинг. Той подчертава, че 13 600 мигранти в затруднено положение вече са били репатрирани тази година.

Началникът на европейския отдел на МОМ Еудженио Амбрози смята, че репатрирането на 15-те хиляди мигранти от лагерите на правителството може да стане за "шест седмици до два месеца". От Африканския съюз съобщиха, че може да се използват наети от Мароко самолети.

Амбрози обаче поставя едно условие: "страните, откъдето идват, да предоставят необходимите документи". Именно това е една от главоблъсканиците в тази тема.

Голяма част от мигрантите нямат документи, било заради слабите им национални администрации, било защото не искат да се връщат в страните си.

Необходимо е съответните страни да изпратят свои представители, които да идентифицират гражданите им и да им дадат документи, за да може да бъдат репатрирани.

"Репатрирането може да става само на доброволен принцип", напомня Суинг.

Преброяването на гражданите на една или друга страна "е бавна и трудна работа. Трябва да се срещнем с всеки мигрант там. Нашият посланик трябваше са свърши огромна работа при трудни условия", обяснява началник отдела на гражданите на Кот д'Ивоар в чужбина Исиака Конате при репатрирането на 600 души от тази страна в началото на ноември.

При това Кот д'Ивоар, Сенегал и някои други страни правят това доброволно, обаче пожелали анонимност източници от неправителствени организации отбелязват, че някои държави не гледат с добро око на завръщането на неуспелите мигранти, защото те нямат работа и няма условия по приемането им обратно.

Затова е належащо да се помага на тези страни за завръщанията на мигранти, подчерта източник от Африканския съюз.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят