Репетиция във ВСС: Шефът на спецпрокуратурата е избран с пълно мнозинство

Димитър Франтишек Петров

Прокурорът с противоречива репутация Димитър Франтишек Петров бе избран в понеделник с пълно мнозинство за шеф на Специализираната прокуратура. Той беше единствен кандидат за позицията, която през миналата година заемаше Иван Гешев. Сега прокурор Гешев също толкова безалтернативно се е запътил към поста на главен прокурор.

Очаквано Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет не проведе дебат около кандидатурата на прокурор Петров. Всичко приключи набързо с думите на главния прокурор Сотир Цацаров към кандидата: "Честито, назначен сте!". Не, че някой е очаквал друго. Кандидатурата на Димитър Петров е лансирана едновременно от бъдещия главен прокурор Иван Гешев и сегашния Сотир Цацаров.

"Ще създам добра работна атмосфера и ще оправдая възложените очаквания", обеща прокурор Петров. Той обясни, че спецпрокуратурата е длъжна да информира обществото, за да разбере то "правилно" какво работи държавното обвинение.

Любопитна е оценката на Етичната комисия на Прокурорската колегия на ВСС за Димитър Петров. Той е описан като "почтен магистрат, който спазва изискванията за благоприличност". Етичната комисия допълва, че той не е компрометирал професията с поведението си извън работното място.

През пролетта на миналата година прокурор Петров бе наказан с възможно най-лекото наказание (обръщане на внимание) от градския прокурор на София Емилия Русинова. Лекото наказание последва един от тежките скандали, в които бе забъркано името на прокурор Димитър Петров. Става дума за обвиненията за проявена агресия от прокурора срещу дете в столично училище. Първи за инцидента съобщи сайтът "Биволъ", който цитира бащата на детето.

Според публично известните твърдения, прокурор Петров е изгубил контрол върху поведението си, след като детето го предредило на опашка пред училищната лавка. Петров бил в сградата, тъй като дъщерите му учели в същото учебно заведение.

Версиите на очевидците се разминават по отношение на това как точно е бил ударен ученикът – с шамар или с юмрук. Някои очевидци са твърдели, че деветокласникът е бил и "душен" с дрехата си, преди съдържателят на лавката да се намеси, написа "Биволъ". След изблика на насилие училищното ръководство веднага е извикало полиция, а след това бащата на детето е подал и сигнал срещу магистрата.

По думите на родителя детето му е с прекарана сърдечна операция и по време на инцидента се е изплашило да не получи удар в областта на гърдите, който би могъл да предизвика сърдечен шок. Пред Прокурорската колегия на ВСС главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че това са неверни публикации. Срещу прокурор Димитър Франтишек Петров са провеждани общо четири проверки, но последствия за него не е имало.

Спецпрокурорът минава за един от доверените до ръководството на прокуратурата. Той бе част от антикорупционното звено в Софийската градска прокуратураи лично наблюдаваше знакови дела като тези срещу бившия премиер Сергей Станишев, експредседателя на Софийския градски съд Владимира Янева и бившия шеф на "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов. Той наблюдаваше и едно от делата срещу лидера на "Атака" Волен Сидеров и заместника му Десислав Чуколов след поредицата им от нахлувания в НАТФИЗ и близък до академията магазин през есента на 2015 г.

Прокурор Петров постанови отказ да образува разследване за набеждаване срещу Делян Пеевски, след като прокуратурата се отказа да разследва сигнала му за готвено убийство. Същият обвинител прекрати и досъдебното производство по "Яневагейт".

През юли 2018 г. Иван Гешев стана заместник на Сотир Цацров, а Специализираната прокуратура беше поета временно от Даниела Начева. Към онзи момент прокурор Начева се спрягаше като фаворит за постоянен началник, но през октомври м.г. тя поиска да бъде освободена по "лични причини". По предложение на Иван Гешев главният прокурор наложи на нейното място именно Димитър Петров.

Рокадите в управлението на спецпрокуратурата загатнаха за някои проблеми около оставеното от Иван Гешев наследство в спецпрокуратурата. Пак през октомври м.г. членът на Прокурорската колегия Огнян Дамянов каза, че има информация, че в спецпрокуратурата може и да има проблем с "административно-организационната дейност". Първоначално Прокурорската колегия на ВСС приема да проведе изслушване, но след това то бързо е отменено.

Споделяне

Още от България