Репортажите на ББС ще бъдат проверявани за обективност

Репортажите на ББС ще бъдат проверявани за обективност

Надзорният съвет на британската медийна корпорация ББС - "ББС тръст" ще провери новинарските емисии и репортажите на компанията за обективност. Това съобщава в. "Гардиън" в четвъртък, като се позовава на председателя на съвета лорд Кристофър Патън.

По думите на Патън най-често "ББС Нюз" са обвинявани в пристрастие по проблемите, свързани с религията, имиграцията и европейската интеграция. Като правило компанията е обвинявана в ляво либерални симпатии. Патън признава, че тези обвинения може да са основателни.

Сегашното разследване ще бъде петото поред в историята на ББС. Предишната атестация, проведена през 2007 г., показа, че в службите на корпорацията е разпространена "неволната автоцензура", а някои гледни точки не намират отражение в ефира заради личните ляво либерални позиции на служителите.

Проверката е поверена на независими експерти. В частност трябва да се изясни изменил ли се е редакционният подход при отразяването на събитията в сравнение с 2007 г. Както се очаква , "ББС тръст" ще публикува резултатите от разследването в началото на 2013 г.

Най-често с критика по адрес на ББС излизат издания, които повече или по-малко открито поддържат дясно центристки и десни възгледи като "Дейли Мейл" и "Дейли Телеграф".

Автор на "Дейли Телеграф" критикува в четвъртък журналистите на ББС, че речта на премиера консерватор Дейвид Камерън не е намерила място в главните телевизионни новини.

Споделяне

Още от