"Репортери без граници": България пак е на медийното дъно в ЕС

Корупцията, Пеевски и натискът от правителството оставят България зад страни като Киргизстан и Източен Тимор по свобода на медиите

"Репортери без граници": България пак е на медийното дъно в ЕС
България остава на дъното на ЕС по свобода на медиите, като пред нас се нареждат не само европейските страни, но и всички държави от Западните Балкани, Молдова, Армения, Киргизстан, Монголия, африкански държави като Кения, Либерия, Мозамбик, ислямски Тунис, а също Непал и Източен Тимор.
 
В новия световен индекс на организацията "Репортери без граници" България все пак бележи "символично" подобрение като се изкачва с четири места в сравнение с миналата година, когато е била на 113-о място. В същото време България за първи път се срива до предпоследния сегмент в подредбата, при които свободата на пресата и медийната ситуация като цяло се дефинира като "лоша". Миналата година страната заемаше последното място в по-горния трети сегмент - "Проблемна ситуация".
 
 
"Репортери без граница" посочва, че медийната среда у нас е "доминирана от корупция и сливане между медии, политици и олигарси, включително Делян Пеевски (...) собственик на медийна група, притежаваща 6 вестника и контролираща почти 80% от разпространението на печатни издания".
 
Освен това  правителството продължава да финансира с евросредства определени медии "при пълна липса на прозрачност, което всъщност подкупва редакторите да улесняват медийно правителството или да се въздържат от публикуването изобщо на проблемни теми“.
 
Краткият анализ за България е публикуван под красноречивото заглавие "Подкупване на медиите“.
 
На България е поставена и оценка 35.01. В класацията България една от четирите европейски държави в категорията "Лошо състояние" със свободата на медиите. Другите три са Македония (111), Русия (148) и Турция (155).
 
Увереният срив на медийната свобода в България обаче не тревожи нито една една от институциите. Показателен е последният скандал с твърденията на бизнесмена Сашо Дончев, че е бил заплашван от главния прокурор Сотир Цацаров заради редакционната политика на издивания от него вестник "Сега". Парламентът, политиците от всички парламентарните партии, както и президентът се оказаха единни в пълното си неглижиране на случая. Нито една институция не намери за нужно да поиска изясняване на истината или поне протоколно да заяви, че всяко посегателство върху свободата на словото е недопустимо.
 
Оценката на държавите, подредени в индекса на "Репортери без граници", се формира въз основа на специална методология, подробно представена в сайта на "Репортери без граници". Методологията включва няколко критерия, като медийна независимост, автоцензура, плурализъм, законова рамка, прозрачност, качество на инфраструктурата в подкрепа на създаването и изготвянето на новини и информация. За сформиране на оценката има и въпросник от 87 въпроса, свързани с гореспоменатите критерии.
 
Най-високата оценка е 0, което означава пълна свобода на медиите, а оценка 100 означава тотална липса на свобода на медиите. За сравнение Норвегия, която е начело в индекса, има оценка от 7.60, а страната в дъното на класацията - Северна Корея, която е на 180-о място, има оценка 84.98, тоест няма страна нито с максималната, нито с минималната оценка. 
 
Свободата на медиите никога не е била толкова застрашена 
 
Според "Репортери без граница" никога свободата на медиите по света не е била толкова застрашена. 
 
Неправителствената организация е засякла атаки срещу медиите, фалшиви информации, репресии и триумф на "силните хора" като Тръмп и Ердоган.
 
"Репортери без граници" са обезпокоени от това, че има риск от негативна промяна в ситуацията със свободата на медиите по света, по-специално във важни демократични страни, се отбелязва още в документа.
 
"Вманиачаването от следенето и неспазването на принципа за запазване на тайната на източниците допринасят за спада на много страни, смятани довчера за добродетелни в областта на свободата на медиите", се констатира в доклада. 
 
Скандинавските държави са в първата тройка
 
В първата тройка са скандинавските държави Норвегия, Швеция и Финландия. В последната тройка са Туркменистан, Еритрея и на самото дъно е Северна Корея.
 
Пред България са не само останалите 27-страни членки на ЕС, но и преките ни съседи (без Турция, 155-та), плюс всички държави от Западните Балкани, включително и Албания. 
 
Свободата на медиите преживява "трудна" и "много сериозна" ситуация в 72 страни (от общо 180 изброени и класирани в доклада), сред които са Китай, Русия, Индия, почти всички страни от Близкия изток, Централна Азия и Централна Америка, както и две трети от страните в Африка.
 
Картата на света, съставена от "Репортери без граници" е "превзета" буквално от червен цвят, което означава, че ситуацията със свободата на медиите е трудна и с черен цвят, което означава, че ситуацията на свободата на медиите е много сериозна.
 
Медиите са свободни само в петдесетина страни по света - в Северна Америка, Европа, Австралия, южната част на Африка, се посочва в доклада.
 
Свободата на медиите в САЩ пада с идването на Тръмп  
 
САЩ са слезли надолу с две места до 43-то място, а Великобритания е слязла надолу с две места до 40-то място.
 
"Идването на власт на Доналд Тръмп в САЩ и кампанията за Брекзит във Великобритания дадоха по-голяма гласност на критиките и нападките срещу медиите и на фалшивите новини", се отбелязва още в доклада. 
 
"И навсякъде, където моделът на силния и авторитарен човек триумфира, свободата на пресата отстъпва", се посочва още в документа.
Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?