"Репортери без граници": Чужди експерти трябва да помогнат на медиите в България

Правителството на Борисов не се интересува от свободата, обяви организацията

https://www.mediapool.bg/gal/79/orig_c94173edd927ba6b82c74073d5ce66cc.jpg

Българският премиер Бойко Борисов е обещал на международната организация "Репортери без граници" да разгледа предложенията им за подобряване на медийната свобода у нас, но след това в продължение на седем месеца не си е направил труда да им отговори. Това става ясно от съобщение на организацията.

"За съжаление, българското правителство демонстрира явна липса на интерес към подобряване на свободата на медиите и спазване на международните си задължения", заяви преди няколко дни Павол Шалай от организацията по време на медийна конференция в София.

Заради очевидното нежелание на българските управляващи да се занимават с този проблем от "Репортери без граници" предлагат у нас да бъде създадена независима национална комисия с участието на международни експерти, която да постави проблема във фокуса на политиците предвид предстоящите през март парламентарни избори.

Според организацията подобна комисия трябва да е под ръководството на международно призната фигура, занимаваща се с човешките права и трябва да работи в пряко сътрудничество ЕС, Съвета на Европа и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Предложените от комисията мерки трябва да бъдат подложени на обществено обсъждане и дебати в българския парламент. Според "Репортери без граници" в дневния ред на комисията трябва да влязат въпроси като: правни гаранции за медийната свобода, регулация на електронните медии, право на поверителност на източниците, концентрацията на медийната собственост, мерки за подкрепа на редакционната независимост, разпределяне на държавна реклама, бюджетни и европейски средства в подкрепа на медиите, законодателство за разпространението на печатните медии, функциониране на обществените медии, достъп до обществена информация и др.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?