"Репортери без граници" и френският посланик се обявиха в защита на "Биволъ"

"Свободата на пресата няма граници". Това написа в личния си профил в Тутър посланикът на Франция в България Ксавие Лапер дьо Кабан, който сподели позицията на "Репортери без граници" в защита на журналиста Атанас Чобанов от сайта "Биволъ“, който се оплака от целенасочена атака срещу себе си от медиите на Делян Пеевски.

"Репортери без граници“ осъждат клеветническата кампания срещу Атанас Чобанов, редактор в сайта за разследваща журналистика "Биволъ“, и изразяват подкрепа и солидарност с този независим журналист“, се казва в позицията на организацията. Организацията припомня, че "Чобанов е мишена на оркестрирана кампания от няколко дни заради неговите и на неговите колеги текстове за предполагаема корупция с участието на медийния магнат и "олигарх“ Делян Пеевски“.

Становището е разпространено по повод публикации в медии, собственост или под контрола, на депутата от ДПС, които обвиняват "Биволъ“ в манипулации и защита на "антибългарски интереси“.

Самият Чобанов съобщи от личния си профил във Фейсбик, че в събота екип на притежаваната от Пеевски и майка му телевизия Канал 3 е посетил дома му в Париж, докато той е отсъствал, като са разпитвали съпругата му "дали жилището, което обитава семейството е социално".

Чобанов е убеден, че причина за атаката на медиите на Пеевски срещу сайта е заради последните му разкрития, свързани със собствениците на ПИБ, както и с разработка на ДАНС "БУДАли“, свързана с изтичане на информация за предполагаемо дело "Буда“ за министър-председателя.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?