"Репортери без граници" иска България да разследва полицейското насилие

Международната неправителствена организация "Репортери без граници" осъди случаите на полицейско насилие над най-малко седем журналисти и един блогър по време на отразяването на блокадата на парламента в София.

В разпространено в петък становище организацията настоява българското правосъдие да проведе пълно и цялостно разследване на проявите на насилие и виновните да бъдат осъдени.

С подобни позиции вече излязоха Българския хелзинкски комитет и Хюмън райтс уоч.

Трийсет депутати, трима министри и журналисти бяха възпрепятствани от протестиращите да напуснат сградата в нощта на 23 срещу 24 юли 2013. След повече от 40 дни на протести, по време на които напрежението между протестиращи и управляващи расте,организацията призовава двете страни да гарантират сигурността на отразяващите събитията. Тя изброява регистрираните случаи на пострадали журналисти.

Росен Босев от седмичника "Капитал" получава удари в областта на торса от полицаи. След оплакване пред офицер,отговарящ за операцията получава отговор, че "не е бил бит достатъчно“.

Валентин Грънчаров от Дарик радио получава удари от палка по главата, докато отразява протеста. Докато снима сцената с камерата си, Кирил Хараланов от информационния сайт OFFnews е ударен от полицай и повален на земята. Иво Божков, блогър на свободна практика, е повален на земята с ритници, докато снима насилието, упражнявано от полицаи. В момента е със сериозни наранявания и вътрешен кръвоизлив.

Операторът от Канал 3 Цветан Фиков също става обект на полицейско насилие, след като се легитимира с прес картата си пред органите на реда. Той получава удар по лицето, който разбива горната му устна, докато снима опитите за извеждане на депутати от парламента.

Друг присъстващ журналист - Иван Бедров - съобщи,че камерата му е счупена, след като я изпуска вследствие на три удара с палка.

Операторите от бТВ Благой Момчилов и Дани Драганов и апаратурата им също стават мишена на органите на реда.

България заема 87-мo място в годишното класиране на свободата на пресата за 2013, публикувана от "Репортери без граници". Седем позиции по-ниско в сравнение с 2012 България заема последното място сред страните в Европейския съюз.

Споделяне

Още по темата

Още от България