"Репортери без граници": Медийната среда в България никога не е била по-зле

"Репортери без граници": Медийната среда в България никога не е била по-зле

Медийната среда в България не е била по-лоша, откакто страната е демокрация, обяви генералният секретар на международната организация "Репортери без граници" Кристоф Делоар в четвъртък след среща при президента Румен Радев. "Ситуацията е абсолютно ужасяваща. Вероятно никога не е била толкова зле, колкото сега, допълни директорът на "Репортери без граници" за Източна Европа и Балканите Полин Аде-Мевел.

"Изразихме тревогата си от назначението на следващия главен прокурор, смятайки, че кандидатът, който би бил назначен, изрази възгледи за медиите, които не са свързани с професионална безпристрастност и достойнство. Това е риск не само за журналистиката, но и за демокрацията", каза Делоар.

Кристоф Делоар сподели, че "Репортери без граници" са потърсили среща с президента след обявяването на последния си доклад, в който България е на 111-то място по свобода на словото. От 2006 г. насам страната пропада все по-надолу и в момента е на дъното на класацията сред страните от ЕС.

Причината за това е натискът върху журналисти, както и атаки срещу тях - включително физически и вербални; превръщането на медии в инструмент за разправа с опоненти и за постигане на икономически и политически цели, избори Делоар.

"Трябва да сме сигурни, че гласът ни може да бъде чут в България и ситуацията да започне да се подобрява", каза Полин Аде-Мевел.

"Очевидно е, че президентът е напълно наясно с причините, заради които страната е на 111-о място в индекса ни", коментира генералният секретар на организацията: "Намираме, че е смело от негова страна, като президент на България, да се включва и да изразява ясен възглед за медийната свобода, вместо да отрича всичко, той предпочита да опише истинската ситуация и това е единственият начин тя да бъде подобрена".

На въпрос имали ли са срещи с представители на правителството, Делоар заяви, че от 3 години чакат отговор от Бойко Борисов.

"Бюрото ни за Източна Европа и Балканите се опитва да се свърже с премиера от три години. Днес за пръв път получихме отговор – отрицателен, но за пръв път ни отговориха, че премиерът е в Брюксел, така че не е възможно да се срещнем днес", съобщи Делоар.

"За нас този отговор е първа стъпка към започването на диалог", коментира оптимистично Аде-Мевел.

Делоар е на мнение, че всички политици и представители на властта трябва да бъдат ангажирани с гарантирането и защитата на свободата на словото и независимостта на медиите.

Той окачестви ситуацията в България така "Ако трябва да обобщя - има нещо като медийна гражданска война в България. Това не е плурализъм".

Генералният секретар на "Репортери без граници" и представителката на европейското бюро изброиха и възможни и препоръчителни мерки, от които трябва да се започне за промяна по отношение на медиите и медийната свобода в страната.

Препоръчахме и нов медиен закон, който да осигури редакционната независимост и авторитета на журналистиката, каза Делоар и поясни: "Да се реагира не е достатъчно. Необходима е системна реформа".

"Репортери без граници" настояват също за мерки срещу посегателствата, атаките и заплахите срещу журналисти; срещу медийната концентрация и за независимостта на обществените медии БНТ и БНР.

Представителите на организацията припомниха, че България е подписала Международната декларация за информация и демокрация (International Initiative on Information & Democracy), представена преди година от "Репортери без граници".

Прессекретариатът на президента Радев съобщи, че на срещата с Кристоф Делоар и Полин Адес-Мевел са обсъдени състоянието на медийната среда в България, доверието на гражданите в медиите, професионалните стандарти в журналистиката, моделите за финансиране на българските медии и подходите за отстояване на независимостта на редакционната политика.

По-нататък в съобщението се казва:

Според държавния глава 111-ото място на България в Индекса за свободата на пресата на "Репортери без граници" е тревожно преди всичко заради констатираните сериозни проблеми в медийната сфера, която е призвана да бъде опора на демократичните процеси.

Липсата на всеобхватен медиен закон, който да задава стандарти и да регулира дейността на всички медии у нас, е сред причините за състоянието на медийната среда, е било посочено на срещата. По думите на президента, финансирането е ключов въпрос за гарантирането на свободата, независимостта и плурализма в медиите и са необходими ясни критерии за достъп до европейско финансиране и справедливото им разпределение.

Кристоф Делоар и Полин Адес-Мевел са изразили загриженост, че в последните 13 години в България се наблюдава устойчива тенденция на влошаване на свободата на словото. Като проблем пред страната ни те са откроили и липсата на ефективни резултати в разследването на случаи на нападение и заплахи срещу български разследващи журналисти, допълниха от президентството.

Двамата са оценили високо публичните послания на президента Румен Радев в подкрепа на свободата на словото, независимостта на медиите и защитата на професионалните стандарти на журналистите. Според тях е необходимо българските институции да пристъпят към приемането на адекватно законодателство, което да гарантира независимостта на редакционната политика в медиите от политическа и икономическа зависимост, както и за безопасността на разследващите журналисти.

Президентът Радев е поставил въпроса за предоставяне на информация на страната ни за работещите модели и добрите европейски практики при усвояването на средства от Европейския съюз в държавите с утвърдени демократични традиции.

Споделяне

Още по темата

Още от България