Репортери без граници назоваха "враговете на интернет"

2011 г. е била на безпрецедентно насилие върху netizen

Репортери без граници назоваха "враговете на интернет"

Властите в Беларус, Туркменистан, Узбекистан, Куба, Виетнам, Китай, Саудитска Арабия, Иран, Бахрейн, Сирия, Мианма и Северна Корея са "врагове на интернет". Това обяви в понеделник международната организация "Репортери без граници", представяйки своя годишен доклад за враговете на интерент. Това стана на 12 март, Световния ден за борба с цензурата в интернет.

По целия свят чрез интернет все по-често се води пропаганда, властите ограничават достъпа на ползватели до мрежата и филтрират съдържание, се посочва в доклада.

Властите в Узбекистан предприемат всякакви средства, за да забранят каквито и да е дискусии посветени на арабските революции в националния сегмент на Мрежата.

В момента Ашхабад е победител "в информационната война 2.0".

Президентът на Беларус Александър Лукашенко рязко е засилил контрола над интернет, докато страната му се оказва във все по-голяма международна изолация. Тази година Минск за пръв път е включен в списъка на "враговете на интернет".

"Репортери без граници" са поставили под наблюдение още 14 страни, чиито правителства се опитват да ограничат свободата в интернет чрез политики за засилване на сигурността или налагане на непропорционални мерки за защита на авторските права. Такива страни са Русия и Казахстан. В Казахстан контролът над интернет е засилен след събитията в Жанаозен, отбелязва организацията.

Освен това се засилва натискът върху техническите посредници, насърчавани в някои страни да изпълняват ролята на интернет-полиция. Фирми за наблюдение се превръщат в нови наемници в една истинска онлайн надпревара във въоръжаването, предупреждава организацията.

Под наблюдение са Турция, Египет, Индия, ОАЕ, Еритрея, Малайзия, Тунис, Южна Корея, Шри Ланка, Тайланд, а освен това Франция и Австралия. Франция е попаднала в този списък заради своята политика за срещу нелегалното теглене на файлове от Мрежата, прекъсване на интернет – достъпа, административно филтриране.

Тайланд, който е в групата на страните под наблюдение, е на ръба да премине в тази на враговете на интернет заради опасността от засилване на филтрирането на информация и съдебното преследване на интернет потребители за обида на държавния глава.

"Репортери без граници" подчертава, че някои страни въвеждат специфична форма на цензура като Пакистан, който наскоро обяви търг за изграждане на национална система за филтриране и блокиране на Мрежата.

В същото време държави като Либия и Венецуела не попадат нито в миналогодишния доклад на "Репортери без граници", нито в новия.

2011-та ще влезе в историята като година на безпрецедентно насилие спрямо т.нар. граждани на интернет (netizen), смятат правозащитниците.

В целия свят са арестувани около 200 активни блогъри и дисиденти. Само в Сирия зад решетките са хвърлени над 120 "граждани на интернет".

В същото време революции в арабския свят показаха колко е важен интерент в борбата с авторитарните режими. Критично настроени блогъри са успели да изведат хората на улиците чрез социалните мрежи, съобщавайки за тези събития, които традиционните медии не са могли заради цензура.

През 2011 г. генерирането на подкрепа чрез използване на онлайн информация не бе ограничено само за "политически" цели. Интернет бе мястото, където бяха изобличавани случаи на корупция и накърнени социални права. Пример за това са протестите в китайското сели Укан срещу безскрупулното завземане на техни земи, както и документирането на изборните нарушения в Русия.

Във Виетнам, например, все още е опасно блогъри да говорят за управляваните от китайски компании бокситни мини и тяхното катастрофално въздействие върху околната среда. Високопланинският район, където са мините, е отцепен от света. Малцината посетители не могат да носят със себе си каквато и да е снимачна техника, включително мобилни телефони. Сайтът Bauxitevietnam.info все пак успява да придобие информация и прави всичко възможно да я разпространява, се отбелязва в доклада.

Споделяне

Още по темата

Още от