"Репортери без граници" осъди действията на български банки срещу сайт

Международната неправителствена организация "Репортери без граници" осъди  твърдо действията, предприети от четири банки чрез посредничеството на БНБ срещу информационния сайт "Бивол" bivol.bg , съобщи БГНЕС.

Сайтът, в качеството си на официален партньор на "Уикилийкс" за публикуването на американски дипломатически телеграми за България от март 2011 г. , публикува на 30 юни 2012 г. статия за предполагаеми лоши практики в някои банки. Статията също обръща внимание на нежеланието на българските банкови власти да разследват тези предполагаеми лоши практики. Материалът, който се основава на анализ на дипломатическа телеграма за българската банкова система, подкрепя думите на американския посланик с независими източници.

"Репортери без граници" дават пълната си подкрепа на редакцията на "Бивол". В момент, когато Европа изживява безпрецедентна финансова криза, е задължително дейността на банките да бъде прозрачна. Разследвания за предполагаеми злоупотреби в банковата система са повече от всякога в обществен интерес и далеч надхвърлят националното ниво", казва организацията.

Четири банки (Първа инвестиционна банка, Корпоративна търговска банка, Инвестбанк и Централна кооперативна банка), които са споменати в статията на "Бивол", са изпратили жалба до Българската народна банка (БНБ).Те обвиняват сайта, че е публикувал серия от материали, съдържащи невярна информация, които вредят на тяхната репутация и доверието в тях, както и че е нарушил чл. 152 от Закона за кредитните институции. Този член постулира, че всеки, който разпространява невярна информация за банка или вреди на репутацията на банка и на доверието в нея, подлежи на глоба от 2 000 до 5 000 лв. и от 3 000 до 10 000 лв. при рецидив. Тъй като глобите са с натрупване, то "Бивол" е заплашен от глоба от 75 000 лв.

"Ние сме изненадани от използваната процедура в този случай. Законът за кредитните институции засяга само субекти от банковия сектор и не може да бъде противопоставян на медиите, нито на конституцията, която гарантира свободата на словото. БНБ пък няма правомощия над закона за медиите. Тази институция няма никаква легитимност да се произнася по въпрос, свързан с медии. Съвсем очевидно, тя не е в състояние да осигури гаранции за независимост и безпристрастност. Следователно са пряко застрашени правото на справедлив процес, както и свободата на словото, които са защитени от чл. 6 и чл. 10 от Европейската конвенция за човешките права. Такава процедура, каквато се използва срещу "Бивол", е просто недопустима и неприемлива в една държава членка на ЕС. Тя трябва да бъде прекратена възможно най-спешно. Ако банките искат да получат някакво възмездие, то съдилищата са на тяхно разположение", се казва в изявлението на "Репортери без граница".

На 11 октомври сайтът "Бивол" получи по куриер писмо от БНБ, което редакцията на сайта се вика още същия ден на среща за обсъждане на внесената от четирите банки жалба. "Бивол" не се противопоставя на евентуална среща, но със напълно логично иска да се запознае със жалбата, за да подготви своята защита.

"В момента на публикуване на това комюнике, "Бивол" все още не е получил текста на жалбата на банките. Ние можем само да призовем банките да спрат наказателното преследване, което смятат да предприемат и да покажат повече прозрачност. Припомняме им, че "Бивол" им е дал правото на отговор и че те са били потърсени преди публикуването на материала, за да могат да изложат своята гледна точка. Без успех."

"Репортери без граници" призовават българските медии и граждани да покажат солидарност с "Бивол". Организацията се е присъединила към група за подкрепа във Фейсбук.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?